Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Świąteczna - Kostka serowo - makowa

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: AKO

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Blacha 60/40 cm

Pyszne ciasto makowe połączone z delikatną masą serową , wykończone cukrem gronowym

Ciasto

380 g „Bimix standard” AKO
290 g Jaja
80 g Woda
-------------------------------
750 g Razem

Masa makowa

2000 g „Masa makowa” AKO
200 g Okruchy (bułka tarta )
1200 g Woda
-------------------------------
3400 g Razem

Masa serowa

200 g Margaryna
180 g Cukier kryształ
2100 g Twaróg mielony
200 g Żółtka
200 g Białko
200 g Cukier do białka
110 g „Fantazja waniliowa” AKO
-------------------------------
3190 g Razem

Wykończenie

70 g cukier nietopniejący

-------------------------------
7410 g Razem
810 g Ubytki Produkcyjne
6600 g Wydajność

Sposób wykonania:

- Ciasto: składniki ciasta na blat biszkoptowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie ubijać przy pomocy rózgi na wysokich obrotach ok. 5 min. Masę biszkoptową wyłożyć na blachę 60\40 cm uprzednio wyłożoną papierem pergaminowym i piec w temp 220-230°C przez ok.7 min.
- Masa makowa: wszystkie składniki na masę makową połączyć razem i odstawić na 15 min. Tak  przygotowaną  masę  rozłożyć na spód biszkoptowy.
- Masa twarogowa: w celu przygotowania masy twarogowej margarynę napowietrzyć z cukrem kryształem, dodając stopniowo żółtka. Do tak przygotowanej masy dodać mielony twaróg i połączyć z „Fantazją waniliową”. Białko ubić z cukrem kryształem na sztywną pianę, a następnie połączyć je z masą twarogową. Całość rozłożyć na masę makową, piec w temperaturze 170-180°C przez ok. 80 min. Po wypieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem nietopniejącym.