Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kostka Malinowa

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski

     
 

Artukuł pochodzi z wrześniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto ciemne
1000 g Alabamy
200 g jaj
450 g oleju
200 g wody

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe wymieszać na wolnych obrotach ok. 3 min, wylać na blachę 60 x 20 cm
i wypiekać w temp. 180°C przez ok. 30 min.

Genaż czekoladowy
200 g śmietany
400 g Provendy Dark Extra

Śmietanę zagotować i dodać polewę Dark Extra. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Dokładnie wymieszać stabilizator z wodą (20-25°C), następnie dodać całość do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać.

Krem śmietanowo-wiśniowy
200 g stabilizatora o smaku wiśniowym
250 g wody zimnej przegotowanej
1000 g bitej śmietany 30%

Żelka owocowa
480 g owoców (jagody, maliny)
320 g wody
200 g cukru
20 g Eco-żelu

Owoce, cukier i wodę zagotować, dodać Eco-żel i wymieszać. Wylać w prostokątne foremki na wysokość 1 cm.

Przygotowanie:

Wypieczony blat czekoladowy przecinamy na dwie części, na pierwszą z nich wylewamy genaż czekoladowy i przykrywamy drugą warstwą ciasta czekoladowego.

Przygotowujemy krem śmietanowo-wiśniowy, delikatnie smarujemy go na wierzch ciasta czekoladowego i układamy wzdłuż cztery paski żelki owocowej, po czym wykładamy resztę kremu wiśniowego, dekorując według uznania (żelem, czekoladą lub okruchami ciasta czekoladowego).