Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piernikowe kompendium Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej

dodano , Redakcja AU

Początek listopada od kilku lat kojarzy się z premierą kolekcji świątecznych pierników Igi Sarzyńskiej-Komorowskiej. Rok temu tej premierze towarzyszył webinar o dekoracji pierników, tym razem Iga przygotowała szczególną niespodziankę – wydała album Moje pierniki, w którym dzieli się wiedzą i pasją.

Dla Igi tworzenie pierników to praca, którą kocha i w którą wkłada całe serce, prowadząc autorski butik w Toruniu. To także część jej rodzinnej historii. Iga Sarzyńska-Komorowska jest piernikarką i cukiernikiem w czwartym pokoleniu. To córka Cezarego Sarzyńskiego, cukiernika i artysty piekarza, który w latach 90. XX wieku zdobył złoty medal w Międzynarodowym Konkursie Wypieku Piernika odbywającym się w Holandii. Od kilku lat Iga mieszka i pracuje w Toruniu, gdzie historia piernikarstwa liczy już prawie 700 lat.

 


Album Moje pierniki ma charakter osobisty. We wstępie czytamy: „W każdym kęsie tego wyjątkowego ciasta, przepełnionego witalnością i energią, ukryta jest siła do działania. Dla mnie piernik ma znaczenie symboliczne. Był bodźcem do przeprowadzki, zmiany życia, dorosłości i rozpostarcia skrzydeł. Czując piernik w powietrzu, mogę wziąć głęboki oddech i poszybować wysoko, by spełniać marzenia”.

Nie przesadzę, pisząc, że pod względem wydawniczym książka jest arcydziełem, począwszy od okładki ze złotymi literami, na tekście i zdjęciach kończąc. Album ilustrują piękne fotografie Agnieszki Pałtynowicz, w stylu znanym już z mediów społecznościowych Igi. Autorka dedykuje książkę mężowi Maciejowi Komorowskiemu, z którym w 2019 roku stworzyła markę „Iga Sarzyńska wzrusza Toruń”.

 


Moje pierniki to ponad 200 stron, na których zawarto historię pierników, szczegółowy opis ich składników i ich znaczenia dla receptury (wraz z wyborem i porównaniem właściwości tych najlepszych), obszerna część dotycząca pierników artystycznych i ich dekorowania krok po kroku wraz z niezbędnikiem, a także spora liczba receptur na piernikowe przysmaki. Książka może zainspirować zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, którzy chcieliby zacząć swoją przygodę z pieczeniem i artystycznym zdobieniem pierników – to spora dawka wiedzy podanej w przejrzysty sposób: od tajników przygotowania doskonałej przyprawy piernikowej po dekorację lukrem królewskim.

Tekst: Ewa Siuda-Szymanowska

Kup album "Moje pierniki" >>> LINK do SKLEPU

 

Cena: 169 zł