Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Najlepszy croissant we Francji

dodano , Redakcja AU

We Francji wybrano najsmaczniejszego croissanta w kraju. Ten chrupiący rogalik to, obok bagietki, symbol francuskiej kuchni i francuskiego stylu życia.

Narodowa Konfederacja Cukiernictwa (Conféderation Nationale de la Boulangerie – Pâtisserie Française) wybrała najlepszego maślanego croissanta wypiekanego we Francji. Konkursowe zmagania trwały od 24 do 26 października w Centre de formation d’apprentis w Wersalu. Zwyciężył 26 – letni  Antoine Boidron (region Nowa Akwitania), współwłaściciel piekarni „Ben et Antoine Les Papas Gâteaux” z miejscowości Aytré przed Christophem Dubois (region Burgundia i Franche-Comté) i Léo Paumardem (region Kraj Loary).  Do konkursu stanęło 20 rzemieślników. Jego celem jest docenienie produkcji słodkich wypieków rzemieślniczych, określanych we Francji mianem „viennoiserie de maison”. Produkcja takich croissantów charakteryzuje się wysoką jakością użytych składników, przygotowanych przez mistrzów w tej dziedzinie. – Umiejętności i profesjonalizm piekarza-rzemieślnika decydują o unikalnym smaku croissanta – powiedział przewodniczący Konfederacji Dominique Anract. Uczestnicy konkursu mieli 5 godzin na przygotowanie croissantów. Oceniało je sześciu członków jury pod przewodnictwem Xavier Bordeta, według czterech kryteriów: wypieczenie croissanta, wygląd, smak i zapach oraz tekstura (listkowanie ciasta).

 

 

KS