Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Fiołek, geranium i owoc kakaowca - relacja z I Mistrzostwa Polski na Pralinę

dodano , Redakcja AU

Jaki smak ma wiosna zaklęta w czekoladzie? Uczestnicy finału wyjątkowego konkursu przedstawili autorskie pomysły na pralinę, które zachwyciły jury.

Finał Mistrzostw na Pralinę miał odbyć się w Katowicach podczas tegorocznej edycji Sweet Targów. Ostatecznie, ze względu na odwołanie imprezy, został przeniesiony do Warsaw Academy of Pastry Arts. 3 kwietnia 6 finalistów wyłonionych spośród grona, które wysłało zgłoszenie w wersji online, stanęło do rywalizacji, by zmierzyć się w walce o tytuł najlepszej praliny tej wiosny. Ich zadaniem polegało na stworzeniu od podstaw setu pralin i opakowania. Wszystko miało nawiązywać do otaczającej nas aury, czyli przedwiośnia. Jakie składniki pojawiły się w ganache’ach uczestników? Fiołek, ser kozi, geranium, cytryna, malina czy fermentowany czosnek – to tylko niektóre z nich.

 

Jury w składzie (od lewej): Jarosław Nowakowski, Igor Zaritskiy (przewodniczący jury), Agnieszka Woźniak oraz Kamil Toczek.


Prace chocolatierów oceniało jury w składzie: Igor Zaritskiy (przewodniczący jury), Agnieszka Woźniak (Beskid Chocolate), Kamil Toczek (Kames) i Jarosław Nowakowski. Mistrzowie fachu oceniali zarówno aspekty wizualne, jak i smakowe prac. Liczyły się odpowiedni połysk, równomierna cienkość korpusu, harmonia i wyrazistość smaków, ale też sama koncepcja. Laureaci podium – mimo młodego wieku i nie tak długiego stażu pracy – zachwycili jurorów profesjonalnym podejściem i kunsztem wykonania. Paweł Cieszko (Chocolatier Polska), laureat 3. miejsca, został uhonorowany dodatkowym wyróżnieniem za niezwykle świadome podejście do surowca, a to z racji wykorzystania innowacyjnej czekolady Evocao.

 

 

Do rąk uczestników i laureatów trafiły nagrody ufundowane przez firmy: Callebaut Polska, Kames, Beskid Chocolate oraz Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej. Na miejscu obecna była nasza redaktor naczelna, która jako autorka Bloga Czekolady i promotorka kultury jedzenia czekolady, współorganizowała wydarzenie.


Zobacz filmową relację na z Mistrzostw na Pralinę na YouTube >>> KLIK! 


 


Finaliści (od lewej): Paweł Cieszko (III miejsce oraz wyróżnienie), Krystian Sak (I miejsce), Lesia Moroz (II miejsce), Michał Rutkowski, Krzysztof Wysłucha oraz Marta Orłowska.

Wyniki konkursu:

I miejsce: Krystian Sak (Hotel Warszawa)

II miejsce: Lesia Moroz (Hotel Warszawa)

III miejsce: Paweł Cieszko (Chocolatier Polska)

Wyróżnienie (za szczególne podążanie za trendami i świadomość produktu): Paweł Cieszko.

Gratulacje należą się także pozostałym uczestnikom: Marcie Orłowskiej (Heartmade Sweet), Krzysztofowi Wysłucha (cukiernia Piekarnia Wysłucha), Michałowi Rutkowskiemu.

 

Praliny Krystiana Sak

Praliny Lesia Moroz

 

Praliny Paweł Cieszko

Praliny Marta Orłowska

Praliny Krzysztof Wysłucha

Praliny Michał Rutkowski