Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rośnie cena kakao

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

W ostatnich tygodniach pogoda rozdaje karty na rynkach towarów rolno-spożywczych. Drożeje kukurydza i soja, a także cukier. Teraz przyszła kolei na kakao.

Upalna pogoda w Afryce Zachodniej budzi obawy o wysokość i jakość zbiorów ziarna kakao w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Ostatni kraj jest światowym liderem w produkcji ziarna, Ghana jest na 3. miejscu. W efekcie w Nowym Jorku kakao w kontrakcie terminowym z dostawą na wrzesień 2012 r. podrożało do najwyższego od czterech i pół miesiąca poziomu 2,4 tys. USD/t. W Londynie kakao jest zaś najdroższe od dziewięciu miesięcy, a za tonę ziarna trzeba zapłacić ponad 1,6 tys. GBP. W ciągu ostatniego tygodnia kakao w Londynie podrożało o 6%, a w Nowym Jorku o 7%. W ujęciu miesięcznym podwyżki wyniosły odpowiednio 5 i 3%. Podwyżkom pomaga także sytuacja techniczna rynku. Jeśli na rynku znów pojawi się kakao z krajów afrykańskich, notowania powinny spaść.

 

źródło: FAPA/FAMMU