Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tort Yin-Yang

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Cukiernik Krzysztof Wysłucha

     
 

Artukuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Według chińskiej filozofii yang prezentuje siłę, aktywność i męski aspekt natury, natomiast yin to bierność, chłód i żeński aspekt. Tym razem te dwa elementy wszechświata połączyliśmy w ciekawie skomponowanym torcie 2 w 1.

Yang tort  na ostro

 

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
330 g Eco Trade Alabama
150 g oleju
65 g    jaj
65 g    wody

Masa cygaretkowa na ranty
100 g białka
100 g cukru pudru
100 g masła rozpuszczonego
100 g mąki

Po wymieszaniu wszystkich składników i zabarwieniu na czerwono masę wylewamy na matę silikonową, na którą następnie wylewamy masę neutralną. Odpiekamy.

Ganache  880 g
260 g śmietany   
620 g czekolady

Śmietankę zagotowujemy, po czym dodajemy czekoladę. Odmierzamy 700 g ganachu.

Ganache ostry
700 g ganache
Kipetti - musujące i strzelające w ustach kulki
papryka, pieprz, tabasco

Do odmierzonej ilości dodajemy kipetti i ostre przyprawy według własnego uznania. Ostrość ganachu jest odczuwalna dopiero po jakimś czasie.

Mus czekoladowy
180 g ganache
360 g bitej śmietany
50 g   fond neutralny
80 g   wody

Ubijamy śmietanę i łączymy z fondem neutralnym i wodą. Na koniec dodajemy pozostałą część ganachu.

Mus śmietankowy
530 g śmietany
110 g fondu neutralnego
120 g wody

Yin tort orzeźwiający

 

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
330 g Eco Trade Majami
150 g jaj
100 g oleju
70 g   wody

Masa cygaretkowa na ranty
100 g białka
100 g cukru pudru
100 g masła rozpuszczonego
100 g mąki

Wszystkie składniki mieszamy. Masę zabarwioną na zielono wylewamy na matę silikonową, na którą następnie wylewamy masę neutralną. Odpiekamy.

Ganache 700 g
140 g śmietany
560 g czekolady

Zagotowujemy śmietankę,
po czym dodajemy czekoladę.

Mus miętowy
600 g śmietany
150 g fondu neutralnego
100 g pasty miętowej Fabbri
80 g   wody

Ubijamy śmietanę i łączymy z fondem neutralnym, pastą i wodą.

Mus śmietankowo-herbaciany
480 g śmietany
100 g fondu neutralnego
120 g wody
Japońska zielona herbata Matcha

Ubijamy śmietanę i łączymy z fondem neutralnym i wodą ze sproszkowaną zieloną herbatą.  

Przygotowanie Tortu:

Boki rantu wykładamy roladą z cygaretki. Wystudzony blat przekrawamy w poprzek i:

w przypadku tortu Yang: przekładamy ganachem z dodatkiem ostrych przypraw. Nakładamy mus czekoladowy, a następnie śmietankowy.
w przypadku tortu Yin: nakładamy ganache z białej czekolady, a następnie mus miętowy.

Schładzamy. Powierzchnię pokrywamy żelem neutralnym, barwimy:

w przypadku tortu Yang: ognistymi kolorami, imitując płomienie. W pozycji pionowej wkładamy papryczki chili, stylizując kwiat.
w przypadku tortu Yin: finezyjnie barwiąc pastą miętową. Dla podkreślenia orzeźwiającego charakteru tortu przyozdabiamy cytryną.