Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rogalowa tradycja musi być zachowana

dodano , Redakcja AU

Urodziny, imieniny i święta - mimo lock downu nadal się odbywają. Czy jednak wpłynie on na tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich? Poznańska piekarnia Natural Bake Crafters zapowiada upieczenie rekordowej ilości rogali!

Zaostrzone restrykcje już dały się branży piekarskiej i cukirniczej w znaki. Odwołane imprezy oznaczają anulowanie wielu zamówień. Czy gorzki los spotka także słodkiego głównego bohatera listopada -rogala świętomarcińskiego? Mała rzemieślnicza piekarnia Natural Bake Crafters z Poznania zamiast rezygnacji zaciera ręce do pracy. Mimo lock downu nastawia się w tym roku na przygotowanie rekordowej liczby rogali.

 


Rogale w Natural Bake Crafters dostępne będą przez cały listopad, ale największa produkcja planowana jest na 10-12.11 Będzie to w sumie 900 rogali! - Rogale robimy dopiero trzeci sezon i dopiero w tym roku z wałkowaniem pomaga nam wałkownica - mówi Sylwia Kwiatkiewicz, właścicielka firmy. - W zeszłych latach wałkowaliśmy wszystko ręcznie, co dawało nam duże ograniczenia, więc na taki weekend rogalowy byliśmy w stanie zrobić 300 rogali, a klientów mieliśmy dużo więcej!

Tak żywe zainteresowanie rogalami wynika z samej ich receptury, która została opracowana na potrzeby tej konkretnej piekarni. Właścicielka podkreśla, że opiera się głównie na produktach ekologicznych. Rogal jest wykonany na cieście półfrancuskim na maśle, a masa to głównie biały mak (mielony na miejscu), miód z lokalnej pasieki, ekstrakt migdałowy, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa. Ze względu na udział masła, a nie margaryny rogal nie jest certyfikowany. - U nas jest to niedopuszczalne, a ludzie mają już tą świadomość i odchodzą od kupna rogali certyfikowanych, więc ku zaskoczeniu brak certyfikatu jest teraz na plus - wyjaśnia Sylwia Kwiatkiewicz.

 


Jaki jest więc idealny rogal świętomarciński? - Lekkie półfrancuskie ciasto robione na maśle, aromatyczna migdałowa masa z białego maku.  Dla mnie ważne jest że nasze rogale rozpływają się w ustach i przeważa w nich masa, a nie ciasto - mówi ambitna właścicielka Natural Bake Crafters, dla której liczy się dbałość o szczegóły i najwyższą jakość surowca. 

Rogale są tak chętnie zamawiane i kupowane w piekarni, że planowane jest wprowadzenie ich również poza listopadem w wybrane dni tygodnia.

Natural Bake Crafters >>> KLIK!