Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Praliny i Trufle

dodano , Master, materiał promocyjny

autor: Master Martini

RECEPTURA

Praliny korpus czekoladowy
1000 g Ariba Watacao Ghana Origin 70%
10 g masła kakaowego z barwnikiem
Masło kakaowe z barwnikiem rozpuścić i ochłodzić do 30°C. Następnie za pomocą pistoletu z dyszą 0,5 mm nanieść na wyczyszczoną, suchą foremkę do pralin. Po zastygnięciu wlać do niej zatemperowaną czekoladę, nadmiar wylać, tworząc korpus.

Praliny Nadzienie
100 g żelu Gold Neutro
40 g limoncello
200 g Caravella Gran Limone
Gold Neutro połączyć z limoncello i nałożyć do korpusu czekoladowego do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć krem Caravella Gran Limone podgrzany do 30°C. Po zastygnięciu zamknąć formę zatemperowaną czekoladą Ariba Watacao Ghana Origin 70%. Gdy czekolada zastygnie, wybić z formy.

 

Trufle Nadzienie
1000 g Caravella Gran Fragola
100 g Ariba Bianco Diamante
50 g truskawki liofilizowanej
Do kremu Caravella dodać rozpuszczoną czekoladę Ariba Bianco Diamante i truskawkę liofilizowaną.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę do wysokość 1,5 cm,  pozostawić do zastygnięcia.
Następnie pokroić nadzienie w małe kwadraty i ręcznie uformować w kształcie kulki. Po schłodzeniu oblać surogatem Centramerica Rosa-Fragola i posypać pokruszoną liofilizowaną truskawką.

Do pralin i trufli możemy również użyć kremów z chrupiącymi dodatkami, takich jak: Caravella Crunch Mora, Caravella Crunch Nocciola, Caravella Crunch Pistacchio, Caravella Crunch Ciocco Avorio, oraz owocowych: Caravella Gran Fragola, Caravella Gran Arancia i Caravella Gran Limone.