Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 pozyskasz także z pieczywa

dodano , semix, materiał promocyjny

Pieczywo wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3 stanowi doskonałe źródło tych substancji, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Wkrótce pojawi się ono w polskich sklepach.

Wysoka zawartość błonnika, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3 to głów­ne korzyści wynikające ze spożycia nowych wyrobów, które wprowadza na rynek fir­ma Semix. Konsumenci będą je mogli na­być w sieci detalicznej na przełomie marca i kwietnia tego roku. Są to pierwsze na rynku produkty piekarnicze o tak wyso­kiej zawartości kwasów omego-3. Nie po­winny się przy tym znacząco różnić ceną od porównywalnych wyrobów, na przykład chleb będzie miał cenę mniej więcej o 10% wyższą od standardowego półkilogramo­wego bochenka.



Technologia wzbogacania pieczywa w kwasy omega-3
Kwasy omega-3 trafiają do produktów pie­karniczych w postaci mielonego i łamane­go siemienia lnianego oraz oleju lnianego. Semix posiada w tym zakresie specyficzną technologię – termizację siemienia lniane­go, dzięki której olej nie utlenia się i za­chowuje trwałość. Oprócz tego w procesie zapach kwasów. Głównym źródłem tych niezbędnych dla organizmu człowieka substancji są właśnie ryby, a że w naszym kraju ich spożycie od lat jest na niskim poziomie, dostarczanie sobie kwasów omega-3 za pośrednictwem produktów piekarniczych wydaje się spo­sobem optymalnym.

Zalety Pieczywa Omega-3
Według specjalistów dzienną zalecaną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 za­pewnia już 100 g pieczywa wzbogaconego olejem lnianym. Zamiast każdego ranka uzupełniać poziom tych kwasów za pomocą suplementów, co niektórzy czynią, taki sam efekt można uzyskać, jedząc na śniadanie Pieczywo Omega-3 firmy Semix. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żyw­ności (EFSA) potwierdził, że taki chleb jest znaczącym źródłem błonnika i wspomnia­nych kwasów. Uznał zasadność oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, jeśli znajdą się na opakowaniach pieczywa.
ności składnika oleistego Pieczywo Ome­ga-3 ma także dłuższą trwałość, cechują go ponadto miękkość i sprężystość mięki­szu. Istotną informacją jest również to, że siemię lniane używane do jego produkcji pochodzi z Polski.

Pieczywo Omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważne, wręcz niezbędne dla prawidłowe­go metabolizmu substancji w organizmie, przynoszą też szereg korzyści zdrowotnych. Błonnik również znany jest ze swoich zba­wiennych żywieniowych właściwości. Stosując naszą recepturę, na oznakowa­niach pieczywa można umieszczać oświad­czenia żywieniowe i zdrowotne typu: „Wy­soka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3” i „Wysoka zawartość błonnika”. Kwas alfa-liponowy ALA (omega-3) przyczy­nia się do utrzymania prawidłowego pozio­mu cholesterolu. Korzystny efekt osiąga się, spożywając 2 g ALA omega-3 dziennie (100 g pieczywa). Aby zachować pełnię zdrowia, należy przestrzegać zasad zdrowego stylu życia i stosować zbilansowaną dietę.


Pomoc marketingowa
• Plakat A2
• Ulotka reklamowa (zawieszka na regały, kosz)
• Banderola na pieczywo

Pobierz materiały w wersji do druku >>



Receptura




Sposób przygotowania:

  • Mieszanie ciasta: 4 min wolne/4 min szybkie obroty
  • Temperatura ciasta: 26-28oC
  • Leżakowanie ciasta: 20 min
  • Dzielenie ciasta: wg uznania, np. 80 g
  • Fermentacja końcowa: ok. 40-45 min
  • Wypiek: 220oC, ok. 18 min