Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Deser z opowieścią podany. Nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek!

dodano , Redakcja AK

Ponad 70 przepisów na słodkie i wytrawne wypieki oraz desery – wśród nich te tradycyjne (w odświeżonej wersji) i inspirowane kuchnią azjatycką. Do tego interesujące felietony i piękne, proste, jasne zdjęcia. 17 maja br. ukaże się nowa książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, a 22 maja br. Warszawie spotkanie premierowe!

Gdy znana badaczka kultury kulinarnej, orientalistka, blogerka Kuchniokracja przygotowuje nową publikację kulinarną, możemy się spodziewać, że będzie niezwykła. Wszak książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek już kilkakrotnie zdobywały kulinarne Oscary, czyli Gourmand World Cookbook Awards. Już 17 maja nakładem wydawnictwa Publicat ukaże się kolejna perełka autorstwa Pani Magdaleny pt. "Deserownik", również pod patronatem Mistrza Branży :)

Tym razem autorka „odkurza” stary mebel zwany deserownikiem (lub pomocnikiem, bufetem), który służył niegdyś do wystawiania na nim deserów i ciast. Obok deserów kładzie ciekawe opowieści, wzbogacając zamieszczone w książce przepisy o teksty dotyczące historii cukiernictwa, pochodzenia potraw i ich składników.

 

– "Deserownik" to zbiór 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki. Książka została uzupełniona 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów. Czytelnik znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi – mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Przepisy są podzielone na kategorie: np. „odświeżona klasyka”, „z czekoladą”, „z azjatycką nutą”, „z owocami” czy „na wytrawnie”. Krótko mówiąc, uczta dla ciała, uczta dla ducha. Polecamy!


UWAGA: 22 maja 2019 r., o godz. 18.00, w BOOK BOOK przy MDM, ul. Koszykowa 34/50 w Warszawie odbędzie się otwarte spotkanie premierowe książki "Deserownik", podczas którego Magdalena Bolałek-Tomaszewska przybliży historię deserów i cukiernictwa, w nawiązaniu do przepisów z książki.