Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mistrzowie czekolady na podium - wyniki World Chocolate Masters 2018

dodano , Redakcja AU

2 listopada br. świat przywitał nowego World Chocolate Master 2018! Kto nim został i jak wypadł w konkursie nasz zawodnik- Michał Iwaniuk? Mamy być z czego dumni!

Po trzech dniach wytężonej pracy, pełnej skupienia, adrenaliny i czekolady, trzech dniach konkurowania z najlepszymi cukiernikami z całego świata jurorzy wyłonili mistrza, który właśnie wyznaczył nowe trendy w smakach czekolady i jej formie. Został nim 29-letni Szwajcar Elias Läderach, pastry chef w Confiseur Läderach AG. Obok niego na podium stanęli: Yoann Laval z Francji (2. miejsce) oraz Florent Cheveau ze Stanów Zjednoczonych (3. miejsce).


W tym miejscu należą się również ogromne brawa dla naszego reprezentanta - Michała Iwaniuka. Po raz drugi w historii prestiżowego konkursu World Chocolate Masters Polak zaszedł ta wysoko! W 7. edycji WCM  34-letni pastry chef w Czekolada Café Airport Hotel Okęcie, swoją czekoladową rzeźbą (na zdjęciu) przebił się do czołówki 10 top finalistów, razem z takimi tuzami czekolady, jak reprezentanci Szwajcarii, Francji, Japonii! Ta sama rzeźba w głosowaniu publiczności zajęła 3. miejsce pośród 19 prac z całego świata. 31 października-2 listopada 2018 r. Michał w swoich pracach (torcik, tabliczka z autorskiej czekolady, przekąska, praliny, 2 rzeźby i monoporcja) pokazał, że jest doświadczonym i ukształtowanym cukiernikiem, dla którego WCM to nie czas nauki, tylko czas, by pochwalić się swoimi umiejętnościami. Siódme miejsce w WCM 2018 to ogromny indywidualny sukces Michała i przełomowy moment dla polskiego cukiernictwa. Jesteśmy niesamowicie dumni z jego osiągnięć!