Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dla Nepalu: Chleb z płatkami owsianymi

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Autorzy: Uczennice II kl ZSZ w ZPEW Lwówek Śląski, Adrianna Podkościelna i Paulina Lebiedź

Składniki
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych
5 dkg drożdży
1 kg maki pszennej
łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Wykonanie
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane, dodać sól i cukier i pokruszyć drożdże. Poczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyłożyć do dwóch wąskich wysmarowanych i posypanych bułką tartą foremek, wstawić do piekarnika ustawić temp. na 170oC. Piec ok.1 godziny.