Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dla Nepalu: Chleb z czosnkiem

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Autor: Krystian Oleńczuk, klasa III ZSZ ZPEW w Lwówku Śląskim

Składniki
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1 duży ząbek czosnku

Wykonanie
Drożdże rozcieramy w wodzie razem z solą. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godz. Ciasto posmarować po wierzchu oliwą i wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 200oC przez około 45-50 minut.