Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dekorator i cukiernik – razem po zwycięstwo

dodano , Redakcja AU

Po raz pierwszy zobaczyliśmy takie duety w konkursie – 6 drużyn cukierników i dekoratorów stanęło do rywalizacji podczas SweetTARGów 2018.

 Choć w cukierni pracują nad tym samym tortem, często ze sobą rywalizują. Tym razem ich zadaniem była zgodna współpraca. W końcu walczyli o wspólne zwycięstwo, pracując nad jednym tortem. Konkurs Profesjonalne Duety: Cukiernik + Dekorator to pierwszy tego typu, w którym każdy mógł pokazać swoją specjalizację – smak i dekorację. Do walki o podium stanęło 6 drużyn. Jeszcze przed konkursem, podczas kwalifikacji musiały one przesłać szkic projektu.

 

 

W trakcie dwóch dni (17-18 marca) zespoły dekorator i cukiernik musiały stworzyć tort weselny i jego dekorację, mając do dyspozycji tylko wcześniej upieczone blaty i niektóre elementy. Na złożenie tortu musiało im wystarczyć zaledwie 5 i pół godziny. Pracę zespołów oceniało jury w składzie: Bożena Sikoń, Paweł Mieszała, Agnieszka Klimczak, Anna Daraż, Konrad Tota, Anna Swół, Katarzyna Muszyńska i Monika Ignaciuk. Szczególna uwaga zwrócona była na przebieg współpracy cukiernika i dekoratora. Konkurs poprowadziła Marieta Marecka, prowadząca autorskiego programu kuchni+ „ABC GOTOWANIA”.

 

 

Największe uznanie jurorów zdobył słodki owoc współpracy Jowity Woszczyńskiej i Marcina Ignaszaka z Cukiernia Sowa. Smak tortu budowały: biszkopt czekoladowy, mus waniliowy z Baileys, dacquoise pistacjowy i również pistacjowe variegatto, nugat i żelka malinowa. Dekoracja zwycięskiego tortu wyróżniała się na tle innych ze względu na użycie ręcznie modelowanych figurek, podczas, gdy większość pozostałych zdobiona była cukrowymi kwiatami.

Laureaci na co dzień tworzą zgrany zespół w Cukierni Sowa w Bydgoszczy i podkreślają, że bardzo cenią współpracę cukiernika i dekoratora. – Mamy do siebie ogromne zaufanie – mówi Jowita Woszczyńska.

 

 

Choć to jej kolejne zwycięstwo, po tym jak w 2017 r. triumfowała na Expo Sweet i międzynarodowych Mistrzostwach w Dekorowaniu Tortów w Mediolanie, nie była wolna od stresu, nie spodziewała się też, że to jej drużyna zajmie I miejsce. – Przejmuję się każdym wielkim projektem, nie tylko na konkursie, ale i w pracy – wspomina swój udział cukierniczka. – Absolutnie nie spodziewaliśmy się wygranej. Nie byłam pewna, czy pomysł z gałązkami przypadnie do gustu jury, bo tych nigdy nie znamy. Wygrana cieszy mnie jeszcze bardziej, bo mogłam współpracować z Marcinem, który jest genialnym twórcą tortowych smaków.

 

 

Wyniki:

I miejsce – Jowita Woszczyńska, Marcin Ignaszak (Cukiernia Sowa)

II miejsce – Dorota Tokarzewska, Edyta Puchowska (Cukiernia Artystyczna Creamy)

III miejsce – Irina Zobnina, Nadiia Tomeniuk

 

Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom gratulujemy udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu oraz wygranej!