Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mistrz Branży: Piękno w duecie, chleb cukiernika i najgorętsze trendy w piekarstwie i cukiernictwie

dodano , Redakcja AK

Jaki jest sekret sióstr Anny i Igi Sarzyńskich? Dlaczego mistrz cukiernictwa Tomasz Deker napisał książkę o chlebie? Jak rodził się pomysł na najciekawszą polską szkołę kulinarną Ashanti i jakie plany na jej przyszłość ma Małgorzata Michalska? Co znalazło się na liście przebojów piekarsko-cukierniczych na 2018 r.?

Anna i Iga Sarzyńskie – tego duetu nie trzeba przedstawiać! Słyną z urody, ale przede wszystkim z pomysłów, które pozwalają im w pięknym stylu rozwijać rodzinną firmę budowaną od pokoleń. Córki wielkiego mistrza piekarskiego Cezarego Sarzyńskiego mają jedną złotą zasadę: piękno. No dobrze, ale jak one to robią, że razem świetnie wychodzą nie tylko na zdjęciach, ale i w biznesie? Co pozwala im wspólnie dążyć do celu i rozwiązywać sporne sytuacje? W najnowszej rozmowie "Mistrza Branży" Anna i Iga opowiadają również o planach na rozwój firmy i własny. Będzie o kogutach, tortach weselnych w wersji wegańskiej i nowej książce z piernikami :) Czy mają szansę zaskoczyć branżę i swoich konsumentów? Oceńcie sami.

Niemałe zaskoczenie w branży zrobił mistrz cukiernictwa Tomasz Deker, kiedy ogłosił, że wydaje książkę o... chlebie! Nowej publikacji przyjrzała się Ewa Siuda-Szymanowska, nasz redakcyjny mol książkowy, i na tę okoliczność zasypała słynnego cukiernika całą serią pytań. Skąd pomysł, żeby cukiernik dzielił się recepturami na pieczywo? Gdzie były wypiekane chleby, których receptury znajdziemy w najnowszej książce? Czy w ten sposób Tomasz Deker próbuje wesprzeć rzemieślnicze piekarstwo, namówić ludzi do wypieku chleba w domu, a może sygnalizuje, że wkrótce powstanie jego autorska piekarnia?

 

Na rozpoznawalną markę trzeba czasem długo zapracować... czasem, bo to nie jest reguła. W przypadku łódzkiej szkoły kulinarnej Ashanti zagrał nie czas, ale kilka innych ważniejszych czynników. Szkoła o charakterystycznym logo działa raptem od roku, a już zdążyła skupić wokół siebie branżę gastronomiczną i cukierniczą. Przyciąga profesjonalnie prowadzonymi szkoleniami, ale też renomą polskich i zagranicznych mistrzów szkolących. Nas przyciągnęła również ciekawość, jak w tak krótkim czasie udało się rozkręcić nową szkołę, czy pomogły w tym wcześniejsze doświadczenia zawodowe i kontakty Małgorzaty Michalskiej, a także czy ambicją właścicielki jest stworzenie w Łodzi polskiego Le Cordon Bleu? Czy to będzie miejsce mistrzów, które podąża za trendami, czy je wyznacza?

Oczywiście nie ma nic złego w podążaniu za trendami! Zwłaszcza gdy mają na uwadze nasze zdrowie, zapobieganie marnotrawieniu żywności oraz zaskakujące eksperymenty smakowe. W lutowym "Mistrzu Branży" stworzyliśmy Barometr trendów, czyli listę przebojów dla branży cukierniczej i piekarskiej, a nasze autorki, które zebrały wszystkie informacje, zapowiadają, że 2018 może być ciekawym i smacznym rokiem. Równie smacznie zapowiada się rok dla lodziarzy, o czym przekonamy się w relacji prosto z Rimini o trendach i innowacjach podpatrzonych w lodowych witrynach wystawców.

Nie sposób wyróżnić wszystkie artykuły przygotowane w tym wydaniu, dlatego zapraszamy do lektury całego Mistrza Branży!

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Anna i Iga Sarzyńskie. Jak działa siostrzany duet i co szykuje w 2018 r.?
Chlebowi służą niespokojne czasy – rozmowa z mistrzem cukiernictwa Tomaszem Dekera
Ashanti – polska szkoła, która wyprzedza trendy – rozmowa z Małgorzatą Michalską

Ludzie i ich pasje
My Cake – nasze EKO ciacho

Edukacja
Nagrody IV edycji konkursu Bake&Play wręczone
Przyjaciele Akademii Mistrza – Iga Sarzyńska
Szkoła bez ławek

Efektywne zarządzanie
Przewodnik po zmianach przepisów podatkowych w 2018 roku – podatek PIT
Darowizna – czy dać komuś swój majątek za darmo?
8 ważnych kryteriów istotnych dla wyboru systemu ERP

Barometr trendów
Zaskakująca lista przebojów. Cukiernicze trendy 2018
Mało, zdrowo i różnorodnie. Piekarskie TOP trendy
Warto czytać: Chleb

Kulisy produkcji
Rengo – rewolucja na rynku cukierniczym
NOWOŚĆ! Szkoła Piekarstwa Wiesława Kuci: Bagietki na zaczynie poolish
MIWE Remote – system zdalnego nadzoru parametrów komór chłodniczych 24 h/dobę
Tłoczone formy wypiekowe
Rola fermentacji w produkcji pieczywa
Czekoladowe fondue

Sprzedaż i ekspozycja
Marketing urokliwych miejsc
Selfie Coffee – kawa, która cieszy podwójnie
Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji Europejskiej
Chleb bez mąki?
NOWOŚĆ! ABC fotografii kulinarnej. Sposób na ciasteczko

Flash News


  Z uwagi na duże zainteresowanie i dotarcie w tym miesiącu równiez kontunujemy akcję z pełnym wydaniem magazynu dostepnym dla wszystkich 

Zobacz numer lutowy online lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>

Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2016 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2017 tutaj >>

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>