Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kruche słodkości

dodano , SOSW Zofii Sekowskiej, materiał promocyjny

autorzy, uczniowie: Mariola Zabielska, Zbigniew Strachota, nauczyciel prowadzący: Anna Matysiak

RECEPTURA

Ciasto
1/2 kg mąki
3/4 szkl. cukru pudru
250 g masła roślinnego
70 g smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajo
1 łyżka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy

Lukier
2 łyżki soku z cytryny
200 g cukru pudru
dowolny barwnik



Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy ok. 1,5 godz. w lodówce. Następnie porcję ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka wg upodobania.

Ciasto można wykorzystać do zrobienia orzeszków lub spodów do babeczek. Pieczemy na złoty kolor.

Po wystygnięciu dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny i zabarwionym barwnikiem.