Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rybnickie Złote Jabłko dla Justyny Czuj i Izy Wróbel

dodano , Redakcja AK

Już po raz 5. uczniowie szkół zawodowych rywalizowali w Rybnickich Mistrzostwach Młodych Cukierników o Złote Jabłko. W tym roku na rybnickim rynku młodzi adepci zmierzyli się z tematyką Śląska. Z tej konkurencji zwycięsko wyszedł tort "Familok" Justyny Czuj i Izy Wróbel z ZSTiO ze Skoczowa.

Konkurs był kierowany do uczniów szkół zawodowych oraz miłośników cukiernictwa, miał charakter ogólnopolski. Organizatorem Rybnickich Mistrzostw Młodych Cukierników była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego oraz Prezydent Miasta Rybnik. Impreza miała charakter plenerowy. Zadaniem drużyn uczestniczących w konkursie było wykonanie dzieła cukierniczego nawiązującego swą tematyką do Śląska.

W konkursie wzięło udział sześciu uczniów szkolących się w zawodzie cukiernika. Swoje reprezentacje wystawiły szkoły cukiernicze z Rybnika, Jastrzębia Zdroju oraz Skoczowa.

W skład Jury wchodziła pani Renata Martyna Białdyga – zapalony cukiernik, dwukrotnie na podium mistrzostw cukierniczych ExpoSweet w Warszawie i międzynarodowego konkursu Cake International w Londynie, pan Krzysztof Wysłucha, wieloletni mistrz cukiernictwa oraz prowadzący warsztaty szkoleniowe w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Swoje zdanie mieli również przedstawiciele władz miejskich Rybnika.

Na szczególną uwagę i wyróżnienie zasłużyła praca zespołu wywodzącego się z ZSTiO w Skoczowie. Cukiernicze dzieło zatytułowane „Familok” zdobyło pierwsze miejsce, a jego autorki Justyna Czuj i Iza Wróbel zostały nagrodzone tradycyjnie przyznawaną na rybnickim konkursie statuetką Złotego Jabłka.

Justyna Czuj praktykę odbywa w Pierśćcu w piekarni cukierni „Bethlehem”, natomiast Iza Wróbel uczy się zawodu w Międzyświeciu w cukierni „Haneczka”. Obie uczennice uczęszczają do klasy drugiej szkoły zawodowej. Tegoroczne Mistrzynie zastosowały w swej pracy różne techniki dekoracji, m.in. obłożenie lukrem plastycznym, który odpowiednio zabarwiły specjalnymi jadalnymi barwnikami i malowanie farbami spożywczymi.

Niestety pogoda nie była przychylna dla uczestników konkursu, ponieważ torty nie lubią upałów. Nagrodą w konkursie były dyplomy dla uczestników oraz statuetka "Złote Jabłko" ufundowane przez Prezydenta Miasta Rybnik, które w tym roku przypadło Justynie i Izie. Uczennice do konkursu przygotowywała nauczycielka zawodu, pani Joanna Gwizdała (na zdjęciu poniżej). Gratulujemy!

Organizatorzy konkursu składają serdeczne podziękowania sponsorom: Prezydentowi Miasta Rybnik oraz firmie Savpol, którzy już kolejny raz wsparli organizację Mistrzostw.

Więcej zdjęć w GALERII poniżej

autor: Szymon Konkol