Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zaskakujące eliminacje w Wielkopolsce

dodano , Redakcja AK

Takich wyników mało kto się spodziewał! Po raz pierwszy w historii do finału turnieju nie dostał się żaden cukiernik. Z kolei w konkursie dla piekarzy wystartował tylko jeden uczeń – Dominik Dederek z ZS Mosina – który jako jedyny zakwalifikował się do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

Do wielkopolskich eliminacji zakwalifikowało się 5 uczniów cukiernictwa i 1 uczeń piekarstwa z kilku szkół: ZS nr 4
im. Powstańców Wlkp. w Lesznie, ZS w Mosinie, ZSPS im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu oraz ZSZ nr 2 im. Powstańców Wlkp. we Wrześni. 15 stycznia br. odbył się turniej, jak co roku złożony z części teoretycznej i praktycznej.

Test pisemny dotyczył podstawy programowej odpowiednio dla cukiernika i piekarza. Część praktyczna to już test z umiejętności i kreatywności! W tym roku uczniowie przygotowywali prace konkursowe zgodnie z tegorocznym tematem turnieju – „Cuda świata”. Dla cukierników były to: 1-piętrowy tort, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) oraz napis okolicznościowy z czekolady. Uczeń piekarstwa przygotował eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki i drożdżówki. Część praktyczna dla cukierników odbyła się w Cukierni Kuczora, a dla piekarza – w piekarni PSS „Społem”.


Słodkie prace oceniali mistrzowie cukiernictwa: Mieczysław Chojnowski, Przemysław Kuczora, Paweł Mieszała, Marcin Parysek oraz Mirosław Wawrzyniak oraz nauczyciele: Sabina Guz i Mariola Kaczmarek. Za ocenę wypieków piekarskich odpowiadali mistrzowie piekarstwa: Robert Błażejewski, Marcin Dzieńkowski, Honorata Glanc, Piotr Koperski oraz technolog Emilia Plucińska wraz z nauczycielami: Małgorzatą Paliwodą i Barbarą Młynarek.

WYNIKI WOJEWÓDZKICH ELIMINACJI
do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

W zawodzie cukiernik
I miejsce: Julia Wawrzyniak (ZSZ nr 2 Września) 77,86 pkt;
II miejsce: Paulina Gatkowska (ZSPS Poznań) 77,43 pkt;
III miejsce: Artur Wojtas (ZSZ nr 2 Września) 76,43 pkt.

W zawodzie piekarz
I miejsce: Dominik Dederek (ZS Mosina) 85,29 pkt.

W tegorocznej rywalizacji wymagany próg 80% punktów, który pozwala uczniom przejść do finału, osiągnął tylko Dominik Dederek. Młodego piekarza zobaczymy 20-22 kwietnia w finale XXV Ogólnopolskiego Turnieju we Wrocławiu.

Najlepsi kucharze

W tym samym czasie w ZSZ nr 2 we Wrześni odbyły się również eliminacje do III O gólnopolskiego Turnieju na Najlepszego
Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tutaj wystartowało aż 11 uczniów z wielkopolskich szkół branżowych. Po części teoretycznej kucharze mieli do przygotowania 2 zestawy dania głównego, nawiązujące do tematu: „Mięso z królika w roli głównej”. Młode talenty oceniali mistrzowie kuchni: Wojciech Bednarek, Andrzej Gołąbek, Sebastian Kierczyński, Ewa Zdrojewska oraz Maciej Zieliński.

Najlepszymi uczniami byli: Kacper Krotecki z ZSPS w Poznaniu (91 pkt) oraz Patrycja Nowakowska z ZSZ nr 2 we Wrześni (83 pkt), którzy 27-29 kwietnia pojadą na finał turnieju w Zabrzu.

Wszystkim finalistom gratulujemy umiejętności!

Organizatorzy turnieju: Cukiernia Kuczora, PSS „Społem”, Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni

Sponsorzy turnieju: Agart, Agmar, Bakels, Barbara Luijckx, Callebaut, Cech Rzemiosł Różnych, Credin, Dawn Foods, Dora Metal, Elamed, Hotel Kosmowski, Kandy, Młyny Szczepanki, MP Concept, Primulator, Republika Słoneczna, Restauracja Margeritta, Starostwo Powiatowe, Syga, Uniferm, WIR, Zeelandia, ZT Kruszwica

Patronat medialny: Mistrz Branży i papaja.pl