Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Babka E Limited

dodano , Zeelandia, materiał promocyjny

autor: Zeelandia

Mieszanka do wypieku babek biszkoptowo-tłuszczowych o delikatnej waniliowej nucie. Ciasta wyprodukowane przy użyciu Babki E Limited mają wilgotny miękisz o delikatnej porowatości. Mieszanka stanowi idealne połączenie najwyższej jakości gotowego wypieku oraz czystej etykiety. Pozbawiona została, takich składników jak emulgatory, barwniki oraz stabilizatory.

RECEPTURA

Pomada
500 g Fondant Ready

*można również użyć innego aromatu dostępnego w ofercie firmy Zeelandia Fondant Ready połączyć z aromatem i wykończyć babki.

Ciasto
1000 g Babka E Limited
500 g jaja
500 g olej

Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do form kominkowych (po 450 g / szt.). Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut. Schłodzić.

 

 


 

Oferta E Limited to obecnie siedem produktów wspartych 10recepturami, które pozwalają przygotować ciasta przypominające składem tradycyjne wypieki.
- Gama produktów E Limited to propozycja dla tych cukierni, które chcą swoim klientom zaoferować wysokiej jakości wyroby cukiernicze, gwarantując jednocześnie najprostszy skład komponentów - mówi Arleta

Dąbek, technolog R&D z firmy Zeelandia. - Założenie było takie, by wyeliminować ze składu jak najwięcej komponentów zawierających E, jednocześnie wciąż dużą wagę przywiązując do wysokiej jakości i smaku produktów końcowych - opisuje jak wyglądało podejście firmy do czyszczenia etykiet w cukiernictwie.


W efekcie kilkumiesięcznych prac nad projektem, technolodzy działu R&D Zeelandii, wyeliminowali z produktów, takie składniki jak: emulgatory, sztuczne barwniki, stabilizatory, skrobia modyfikowana, syrop glukozowy i zagęstniki.
Marcin Surdyk, technolog Zeelandii odpowiedzialny za opracowanie receptur z użyciem wyłącznie produktów E Limited zachwala, że nowa oferta miksów cukierniczych, dzięki gotowym półproduktom, pozwala w prosty sposób osiągnąć efekt smakowy i jakościowy ciasta przygotowywanego metodą tradycyjną.

- Jesteśmy pionierem w temacie czyszczenia etykiet w cukiernictwie. Wierzę, że nasze produkty znajdą wielu wielbicieli, bo to naprawdę nowości na miarę najwyższych oczekiwań polskich konsumentów – mówi Marcin Surdyk.