Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Lekka i aromatyczna babka wielkanocna

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autorka: Kamila Czajka, autorka bloga Ogrody Babilonu, www.ogrodybabilonu.pl

Najsłynniejsze polskie ciasto wielkanocne to babka. Jest wiele różnych przepisów, ale dobrze upieczona baba jest wizytówką domu i gospodyni. Moja babka zawsze jest dobrze upieczona, najważniejsze, by produkty do jej przygotowania miały temperaturę pokojową. Babka wielkanocna na oleju jest mocno cytrusowa, delikatnie wilgotna, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekka jak puch.

RECEPTURA

Składniki
180 g cukru
230 g mąki pszennej tortowej
85 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka z jednej pomarańczy
skórka z jednej cytryny
skórka z jednej limonki
szczypta soli



 

W misie miksera umieścić jajka, cukier oraz sól i ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Powoli, strużką, wlewać olej, cały czas ubijając. Dodać ekstrakt i skórki z cytrusów. Do masy wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki z kominem wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Z przepisu można upiec jedną dużą babkę bądź małe urocze babeczki. Babkę można dowolnie udekorować, np. słodkim lukrem, oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.