Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Babka piaskowa czekoladowa i jasna

dodano , PFAHNL, materiał promocyjny

autorzy: Ryszard Stojanowski oraz Marcin Jasiński z firmy Pfahl Polska

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby.

Pyszna babka piaskowa, puszysta i delikatna, długo zachowuje świeżość.

Receptura

Składniki
1,000 kg Babka piaskowa czekoladowa Art.PL00332225 lub Babka piaskowa jasna PL00331225
0,400 kg oleju roślinnego
0,400 kg jaj
0,150 kg wody
----------------------
Razem: 1,950 kg ciasta



 

Sposób przygotowania
Na wolnych obrotach czas mieszania około 3 minut.
Temperatura wypieku: 190°C.
Czas wypieku: ok. 40 min, w zależności od formy wypiekowej.

Można ozdobić cukrem pudrem, polewą czekoladową, orzechami lub według własnego pomysłu.

Z receptury podstawowej jest możliwość przygotowania różnych wariacji babkowych – forma babki, spodów pod ciasta z kremami i bitą śmietana. Kolejną propozycją jest dodanie 15% owoców i zrobić keks z babki jasnej, można dodać kawę lub kakao.