Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kto wygrał wielkopolski etap XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz?

dodano , Redakcja AK

12 stycznia br. w ZSZ nr 2 we Wrześni poznaliśmy zwycięzców wielkopolskiego etapu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Wśród młodych cukierników zabłysnął Bartłomiej Lisiak z Leszna. W grupie piekarskiej wyróżnił się Łukasz Reszel z Pleszewa.

W całym kraju trwają eliminacje wojewódzkie do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W województwie wielkopolskim zmagania o tytuł najlepszego ucznia cukiernictwa i piekarstwa odbyły się już po raz 8. w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni. Tym razem młodzi piekarze i cukiernicy zmierzyli się z dość trudnym tematem „Głębia oceanu”.

Rozgrywka turniejowa rozpoczęła się od godzinnego testu sprawdzającego wiedzę i umiejętności zawodowe. Kolejne 5 godzin poświęcono na stworzenie prac inspirowanych tegorocznym tematem.

Młodzi cukiernicy zajęli się przygotowaniem: 1-piętrowego tortu, figurek marcepanowych (2 x 2 szt.), ciastek bankietowych (2 x 5 szt.), napisu okolicznościowego z czekolady. Przyszli piekarze mieli równie ambitne zadania. Musieli wykonać: eksponat artystyczny o wadze 1,3-1,5 kg, chleb okolicznościowy ozdobiony elementami ciasta martwego, bułki poznańskie (6 szt., 50 g), chałki (6 szt., 250-400 g; sploty od 5 wałków), rogale (6 szt., 100 g), plecionki (6 szt., 100 g) i drożdżówki (6 szt., 60-70 g). Tradycyjnie już zmagania cukierników odbyły się w cukierni „Kuczora”, a piekarzy w PSS „Społem”.


Postępy w pracy bacznie obserwowali i oceniali jurorzy, wśród których nie brakowało tuzów świata cukierniczego i piekarskiego.

 Skład komisji konkursowej:

  • Ireneusz Rajman – przewodniczący
  • Dorota Kaczmarek – zastępca przewodniczącego
  • dla cukierników: Przemysław Kuczora, Piotr Koperski, Mieczysław Chojnowski, Michał Doroszkiewicz, Paweł Mieszała, Jacek Zięba, Barbara Młynarek, Katarzyna Michalak
  • dla piekarzy: Krystyna Plucińska, Honorata Glanc, Marcin Dzieńkowski, Wiesław Kuropatwa, Jacek Kiwit, Lidia Kwaśnik, Maria Krysin\

Po zliczeniu punktów jury konkursowe wyłoniło laureatów:

w zawodzie cukiernik

  • I miejsce: Bartłomiej Lisiak (ZSOŚ Leszno)
  • II miejsce: Weronika Fijołek (ZSZ nr 2 Września)
  • III miejsce: Roksana Gierszewska (ZSZ nr 2 Września)

 w zawodzie piekarz

  • I miejsce: Łukasz Reszel (ZSU-G Pleszew)
  • II miejsce: Maciej Pyzdrowski (ZSZ nr 2 Września)
  • III miejsce: Daniel Jarych (ZSP nr 2 Jarocin)

Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali cenne nagrody (m.in. szkolenia branżowe) ufundowane przez sponsorów: Agart, Agmar, Backaldrin, Bakels, Callebaut, Cech Rzemiosł Różnych, Credin, CSM, cukiernię „Kuczora”, Dawn, Dora Metal, Hendi, Ircę, Młyny Szczepanki, Primulator, PSS „Społem”, Restaurację Margeritta, Starostwo Powiatowe we Wrześni, Sygę, Uniferm, Zeelandię, ZT Kruszwica, ZSZ nr 2 Września.

Do kolejnego etapu zmagań zakwalifikowali się uczniowie, którzy zdobyli co najmniej 80% punktów. W tym gronie znaleźli się: Bartłomiej Lisiak (85,71%), Weronika Fijołek (83,10%) i Roksana Gierszewska (81,70%). To oni będą reprezentować Wielkopolskę w finale turnieju we Wrocławiu 11-13kwietnia 2016 r.

Dorota Kaczmarek, wicedyrektor ZSZ nr 2 we Wrześni

Zapraszamy do fotogalerii