Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dobra passa Polaków w Mediolanie i Szanghaju

dodano , Redakcja AU

Laur zwycięstwa dla polskiej ekipy za deser lodowy z grzybami oraz 3. miejsce w Marco Polo Cup – Polacy triumfują na międzynarodowych konkursach!

Znakomity deser lodowy w wydaniu Jerzego Łukasika, Rafała Macały oraz Ryszarda Wawrzyniaka rzucił na kolana międzynarodowe jury w Mediolanie! Na organizowanych przez Międzynarodową Federację Cukierniczą (FIP) mistrzostwach świata, The World Trophy of Pastry Ice Cream Chocolate, Polacy zaskoczyli lodami z borowików ze skarmelizowaną spadzią. Ich deser okazał się lepszy niż 12 pozostałych drużyn. W skład deseru wchodziły także: mus pistacjowo-truflowy, czekoladowo-orzechowa ziemia, sosy z sosnowych igieł z żubrówką oraz z czarnej porzeczki i rozmarynu. Całość podano na korze wykonanej z czekolady.

 


Prócz zwycięskiego deseru cukiernicy przygotowali także eksponaty z czekolady, karmelu czy dragantu, lodowy deser, praliny oraz tort. W ogólnej klasyfikacji Polacy zajęli 6. miejsce. Na podium weszły reprezentacje Japonii (złoto), Włoch (srebro) oraz Austrii (brąz).

 



Gratulacje dla zgranego tria oraz Sebastiana Szmyda, trenera i kapitana naszej drużyny.

Zdjęcia: Master Martini Polska


Michał Doroszkiewicz, Dawid Szulc oraz Maciej Rosiński popisali się doskonałymi wyrobami lodziarskimi podczas I edycji Marco Polo Cup w Szanghaju, zorganizowanej w ramach targów FCH China. Hasłem konkursu było „Spotkanie Wschodu z Zachodem”, a nasi mistrzowie nadali swoim deserom jeszcze spójny motyw – „Powiew wiatru”. Wykonali eksponat w lodzie, tort lodowy oraz przekąskę gastronomiczną z lodami. Do najtrudniejszych zadań należało rzeźbienie w lodzie, m.in. ze względu na niesprzyjające warunki – temperatura na hali wynosiła aż 15ºC. Dzieło udało się wykonać Michałowi Doroszkiewiczowi w 45 min!

 

 

Tort przygotowany przez ekipę zaskoczył jury smakiem świeżych... malin. Owoc ten uchodzi w Azji za rzadki rarytas. Tu połączony był z lodami waniliowymi, lichi, matcha oraz biszkoptem na bazie orzechów laskowych. Maliny pojawiły się też w deserze lodowych, który miał stanowić połączenie smaków typowo polskich oraz azjatyckich. W pucharku znalazły się lody oraz galaretka z owocu yuzu, sorbet czekoladowy, a także espuma z maślanki. Największe uznanie zdobyła jednak przystawka przygotowana przez Macieja Rosińskiego – lody o smaku velouté, czyli bulionu rybnego z anyżem oraz koprem włoskim podane z dorszem.

 



Warto dodać, że do konkursu były zaproszone tylko te państwa, które słyną z wysokiego poziomu branży lodziarskiej. Panowie, chapeau bas!

Zdjęcia: Comprital Polska