Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tort Francja-elegancja

dodano , niezle ciacho, materiał promocyjny

autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”

Jak uchwycić namiastkę Paryża na torcie? Jak harmonijnie łączyć kolory, zestawiać formy i bezbłędnie wykonać piping? Zaprasza­my na kolejną lekcję szyku i elegancji w dekorowaniu tortów.

   
 

Do stworzenia tortu potrzebne będą:

Produkty
. 3 torty o zmniejszających się średnicach,
. masa cukrowa do oblekania,
. czekolada plastyczna: czarna i biała,
. barwniki: różowy i czarny,
. lukier królewski,
. klej spożywczy.

Sprzęt
. wałek,
. packa do wygładzania,
. radełko do pizzy (do odcinania masy).


Przyrządy do dekorowania
. małe radełko do precyzyjnego wycinania,
. skalpel,
. wycinaczka w kształcie ornamentu (chmurki na napisy),
. packa Polka Dots z wypustkami,
. pędzel,
. wycinaczki do literek (proste),
. szablony,
. silikonowa forma do tworzenia rombów,
. veiner (pazur),
. tylka nr 2,
. worek cukierniczy,
. podstawka (o średnicy większej niż największy tort).

 

 

Dwa kolory
Masą cukrową wybarwioną na pudrowy róż oblekamy trzy torty. Czarna masa posłuży do obłożenia podstawy tortu, która powin­na wcześniej wyschnąć.

Wieża Eiffla
Z czekolady plastycznej wybarwionej na czarno wycinamy cztery dokładnie takie same elementy wieży, używając szablonu i skalpe­la. Po wycięciu od razu łączymy elementy ze sobą i pozostawiamy do wyschnięcia.

 

Modne panie
Przy użyciu szablonów tworzymy kobiece postaci. Czarną czekoladę plastyczną cienko rozwałkowujemy i… uzbrajamy się w cierpliwość przy wycinaniu sylwetek z szablonu – jest to dość żmudna pra­ca. Wycięte elementy przyklejamy w równych odstępach na bok środkowego piętra tortu.

 

Romby
Wybarwioną na czarno masę (naj­lepiej gumpaste) rozwałkowujemy na ok. 2 mm i kładziemy na for­mie silikonowej do tworzenia rombów. Masę rozwałkowujemy po powierzchni, tak żeby przecię­ła się według wzoru. Wyciągamy niepotrzebne romby, a pozostałe smarujemy klejem spożywczym i przykładamy do powierzchni dol­nego piętra tortu.

 

Równe kropki
Za pomocą packi Polka Dots robi­my małe wgłębienia w masie cu­krowej najwyższego piętra tortu – tam nałożymy lukier królewski wybarwiony na czarno. Uwaga! Nie nakładamy lukru w miejscu, w którym będziemy przyklejać wizytówkę z imieniem solenizantki.

 

 

Wizytówka na tort
Literki wycinamy z czarnej masy cukrowej (najlepiej gumpaste). Z białej czekolady plastycznej – przy użyciu wycinaczki w formie ornamentu lub chmurki – wycinamy wizytówkę, po czym kładziemy ją na cienko rozwałkowanej czarnej czekoladzie plastycznej. Zostawiamy niewielki margines, wycinamy ramkę wokół wizytówki i przyklejamy na niej litery.

 

Tak przygotowany element przyklejamy na torcie i kończymy piping z czarnego lukru królewskiego. Na koniec układamy wszystkie ele­menty tortu i stawiamy przysłowiową wisienkę na torcie – w tym wypadku będzie to czekoladowa Wieża Eiffla.

fot. Adam Adamowicz