Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Cztery miasta opanowane przez lodziarzy

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Czeladź, Kraków, Rzeszów i Wrocław – w tych miastach przez 4 dni (12, 13, 15 i 16 marca) odbywały się Seminaria Lodziarskie 2012. Te przygotowane z myślą o specjalistach pokazy zorganizowane zostały przez Przedsiębiorstwo Savpol Sp. z o.o. wraz z Fabbri, Valmar Global oraz Miran Ice Cones.

Seminaria zawsze organizowane są po najważniejszych, międzynarodowych targach SIGEP, podczas których prezentowane są światowe trendy branży lodziarskiej. – Wśród uczestników imprezy w Rimini nie zabrakło przedstawicieli naszej firmy. Dzięki temu możemy naszym klientom zasugerować, na co warto postawić w tym sezonie – tłumaczy Szymon Wolański, technolog firmy Savpol, który wraz z Raffaele Derosa prezentował nowości Fabbri na rok 2012. – W tym roku królować będą smaki tropikalne, jogurty mrożone oraz granity. Każda lodziarnia powinna mieć w swojej ofercie te smakołyki. Przed nami piłkarskie mistrzostwa Euro 2012™, które z pewnością przyciągną wielu klientów, nie tylko polskich – dodaje.

Chantilly, Variegato, mrożony jogurt  kluczem do sukcesu

Podczas tegorocznej edycji Seminariów Lodziarskich prym wśród nowości produktowych Fabbri wiódł stabilizator do lodów Chantilly 30. Jest to jedyny stabilizator 30 dostępny na polskim rynku. Niezwykle śmietankowy smak Chantilly to podstawa dobrych lodów. Konkurencyjna cena stabilizatora oraz duże oszczędności związane z mniejszym dozowaniem produktu umożliwiają maksymalizację zysków. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak jest to istotne na obecnym rynku polskim i europejskim. Technolodzy prezentowali Chantilly w połączeniu z nowymi smakami Variegato – ananas, brzoskwinia, cytryna, gruszka. Tak przygotowane lody degustowali lodziarze biorący udział w szkoleniu.

Na seminariach nie mogło zabraknąć mrożonego jogurtu . Jest on świetną alternatywą dla tradycyjnego jogurtu oraz lodów. To deser dość uniwersalny, gdyż świetnie nadaje się do podania zarówno z toppingami, müsli czy owocami sezonowymi. Podczas seminariów technolodzy zdradzili kilka wskazówek, w jaki sposób przygotować prawdziwy mrożony jogurt. Tak jak i w ubiegłym roku uczestnicy seminariów mogli spróbować orzeźwiającej granity, czyli mrożonych deserów powstałych w granitorze. Niewiele osób wie, że poza owocowymi smakami w granitorze można przygotować także mrożoną kawę czy jogurt – wszystko zależy od użycia odpowiednich produktów.

Produkty Fabbri są coraz częściej stosowane  w cukiernictwie. Jak je zastosować, pokazał krok po kroku Dariusz Kowalczewski, mistrz cukiernictwa z firmy Savpol. Można było zobaczyć, jak w krótkim czasie przygotować monoporcje, czyli małe i eleganckie desery w różnorodnych smakach i kolorach, a wszystko to przy użyciu zaledwie kilku produktów.

W czym podać deser? Jak wyprodukować?

Na te i inne pytania starali się odpowiedzieć przedstawiciele współorganizatorów‒Miran Ice Cones oraz Valmar Global. Pierwsi przedstawili ofertę wafli – rożków i posypek.

Ogromne zainteresowanie wśród osób biorących udział w seminariach wywołały maszyny do produkcji lodziarskiej. Specyfikację techniczną maszyn Valmar przedstawił Alessandro Glessi z firmy Valmar Global. Savpol z początkiem roku jest wyłącznym dystrybutorem maszyn firmy Valmar na polskim rynku. W porównaniu do konkurencji maszyny te są bardziej ekonomiczne, łatwe w obsłudze, a przy tym dobre jakościowo.

Sam deser to nie sztuka

Seminarium Lodziarskie, podobnie jak w ubiegłych latach, i tym razem przyciągnęło rzesze nie tylko doświadczonych lodziarzy, ale i tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w branży. Bogata tematyka, możliwość wypróbowania nowości przygotowanych na sezon 2012 – to tylko niektóre elementy tego cenionego spotkania. – Wśród naszych klientów nie brakuje prawdziwych profesjonalistów, jak i pasjonatów. Przygotowanie lodów, dekoracja kuwet czy tworzenie wymyślnych deserów to nie tylko praca. Trzeba się wykazać wiedzą oraz pomysłowością – tłumaczy Szymon Wolański z Savpol. – Przygotować deser to nie sztuka. Sztuką jest deser, który łączy w sobie dwie cechy. Po pierwsze, a może przede wszystkim, jest pyszny, a po drugie – przyciąga klientów do naszych lokali – dodaje na zakończenie.

Firma Savpol dziękuje wszystkim uczestnikom seminariów 2012. Jesteśmy pewni, że  wykorzystane w praktyce informacje, porady i sugestie przełożą się na większą liczbę Klientów.