Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Smaki Świata – kolejne szkolenia w Centrum Szkoleniowym Savpol

dodano , Savpol, materiał promocyjny

W Centrum Szkoleniowym Savpol w dniach 19-22.05.2014 odbył się cykl szkoleń zorganizowanych wspólnie przez Savpol oraz Fabbri. Warsztaty poprowadził Domenico Costanza – Mistrz Cukiernictwa i Międzynarodowy Technolog Fabbri.

Szkolenia trwały cztery dni, dwa pierwsze były dedykowane dla branży gastronomicznej,  dwa kolejne kierowane do cukierników. Motywem przewodnim obu warsztatów było przedstawienie uczestnikom różnorodnego zastosowania produktów Fabbri, które coraz częściej stosuje nie tylko w lodziarstwie, ale także w cukiernictwie czy gastronomii, tworząc przy tym proste a zarazem bardzo wysublimowane desery.

Podczas warsztatów dla branży gastronomicznej przyrządzano m.in. Krem Angielski, Krem Brule, Panna Cotta z Mascarpone oraz Karmelizowaną Figą, Semifreddo, Ciasteczka Wiedeńskie, Ciasteczka Migdałowe czy Tiramisu. Cukiernicy przygotowywali m.in. Tort Amore Mio, Tort Mascarpone z Figami i Orzechami Włoskimi, Tort Bananowo-Czekoladowy, Tort Linz, Tiramisu.

Domenico starał się przekazać  swoje artystyczne spojrzenie na cukiernictwo, pasję i zamiłowanie do  przygotowywania deserów, a także pokazał jak w prosty sposób urozmaicić znane cukiernikom, szefom kuchni desery, i podnieść je do jakości premium.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w szkoleniach. Mamy nadzieję, że Domenico zainspirował Państwa nowymi pomysłami, które wykorzystają Państwo w swojej codziennej pracy.

Serdecznie zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnych szkoleniach.