Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Torcik Cherry

dodano , Makalu260112, materiał promocyjny

autor: Jarosław Piórkowski, Uldo Polska

Receptura na ciasto 60/40 cm

Niezbędne produkty Uldo
› Uldo Ciasto Czekoladowe
› Uldo Piernik
› Uldo Krem Karmelowy


Blat czekoladowy 2 x 1100 g  
1000 g Uldo Ciasto Czekoladowe  
500 g jaj   
500 g oleju  
200 g wody  
----------------------------------
Razem  2200 g


Blat piernikowy    
500 g Uldo Piernik  
175 g jaj  
150 g oleju
125 g wody
------------------------
Razem  950 g


Krem Karmelowy  
2500 g odciek i woda  
1250 g Uldo Krem Karmelowy  
500 g ubitego masła/margaryny  
--------------------------------------------
Razem   4250  g


Wiśnie w spirytusie    
2400 g wiśni z kompotu  
200 g spirytusu
----------------------------
Razem   2600 g


Polewa
500 g kuwertury
 
 
Kolejność warstw od dołu
1.  Blat czekoladowy
2.  1900 g Kremu Karmelowego
3.  1/3 wiśni
4.  Blat piernikowy
5.  1900 g Kremu Karmelowego
6.  1/3 wiśni
7.  Blat czekoladowy
8.  450 g Kremu Karmelowego
9.  1/3 wiśni
10. Kuwertura



Blat Czekoladowy
Wszystkie składniki wymieszać paletą na wolnych obrotach przez 2 - 3 min., nie ubijać.
Ciasto wyłożyć na 2 blachy o wymiarach 60x40 cm wyłożone papierem pergaminowym.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 min.


Blat Piernikowy
Wszystkie składniki wymieszać paletą na średnich obrotach przez 3 - 4 min.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 60x40 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 min. Po upieczeniu z piernika zdrapać skórkę.


Wiśnie w spirytusie
Wiśnie zalać spirytusem.
Zostawić przynajmniej na 1 godzinę.
Odciek użyć do sporządzenia kremu.


Krem Karmelowy
Do wody i odcieku z wiśni dodać Uldo Krem Karmelowy, wymieszać, dodać  ubite masło/margarynę, wymieszać.  

Polewa
Kuwerturę rozpuścić i wyszprycować na ciasto dekorację w formie esów-floresów.