Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Na polską nutę, czyli… Żubrówka z gruszką i jabłkami

dodano , Redakcja PS

autor: Kamil Migdał, mistrz cukiernictwa, właściciel Cukierni Migdał

Dobre, bo polskie – powie niejeden znawca tematu, kiedy posmakuje tego tortu. Orygi­nalna polska żubrówka z dodatkiem źdźbła trawy żubrowej budzi mimowolne skojarze­nia z sokiem jabłkowym. Od jabłek z kolei niedaleko do słodko-winnych gruszek. Tyle polskich akcentów w jednym wypieku brzmi dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej.

RECEPTURA
blacha 60 × 20 cm

Spód i roladę biszkoptową wykonujemy według standardowej receptury. Można użyć także dwóch rolad, ale wtedy kroimy na ciastka sztukowe.

Mus z białej czekolady i wódki z trawą żubrową
90 g wódki
90 g stabilizatora neutralnego (Komplet)
500 g kuwertury białej
1000 g ubitej śmietany 30%

Do wódki dodajemy stabilizator, mieszamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Po wy­mieszaniu dodajemy ubitą śmietanę.


 

Nadzienie gruszka i jabłka
2 średnie gruszki
2 średnie jabłka
50 g masła
30 g cukru
sok z połowy cytryny

Owoce kroimy w drobną kostkę, skrapia­my cytryną, żeby zbytnio nie ściemnia­ły. Na rozgrzane masło i cukier dodajemy owoce i podsmażamy tak długo, aż będą nadawały się do smarowania. Uwaga: owo­ce nie mogą być rozgotowane.
Nakropkę wykonujemy standardowo, sma­kujemy ją wódką żubrówką lub lubelską cytrynówką.

PRZYGOTOWANIE
Tort układamy warstwami według poniż­szego schematu.