autor: Kamil Migdał, mistrz cukiernictwa, właściciel Cukierni Migdał
Podobne artykuły
Dobre, bo polskie – powie niejeden znawca tematu, kiedy posmakuje tego tortu. Oryginalna polska żubrówka z dodatkiem źdźbła trawy żubrowej budzi mimowolne skojarzenia z sokiem jabłkowym. Od jabłek z kolei niedaleko do słodko-winnych gruszek. Tyle polskich akcentów w jednym wypieku brzmi dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej.
RECEPTURA
blacha 60 × 20 cm
Spód i roladę biszkoptową wykonujemy według standardowej receptury. Można użyć także dwóch rolad, ale wtedy kroimy na ciastka sztukowe.
Mus z białej czekolady i wódki z trawą żubrową
90 g wódki
90 g stabilizatora neutralnego (Komplet)
500 g kuwertury białej
1000 g ubitej śmietany 30%
Do wódki dodajemy stabilizator, mieszamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Po wymieszaniu dodajemy ubitą śmietanę.
Nadzienie gruszka i jabłka
2 średnie gruszki
2 średnie jabłka
50 g masła
30 g cukru
sok z połowy cytryny
Owoce kroimy w drobną kostkę, skrapiamy cytryną, żeby zbytnio nie ściemniały. Na rozgrzane masło i cukier dodajemy owoce i podsmażamy tak długo, aż będą nadawały się do smarowania. Uwaga: owoce nie mogą być rozgotowane.
Nakropkę wykonujemy standardowo, smakujemy ją wódką żubrówką lub lubelską cytrynówką.
PRZYGOTOWANIE
Tort układamy warstwami według poniższego schematu.