Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowość: chleb gryczany SUPRIMA

dodano , Redakcja AM, materiał promocyjny

Firma Polmarkus zaopatruje zakłady cukiernicze, piekarskie, lodziarnie oraz gastronomie, nowością w ich ofercie jest baza do produkcji chleba i innych wypieków.

Panefit gryczany to 40-50% baza do produkcji chleba i innych wypieków o charakterystycznym smaku i zapachu prażonej gryki. Gryka, z której produkuje się kaszę gryczaną jest bogatym źródłem błonnika, białka, węglowodanów i składników mineralnych. Kasza gryczana jest zdrowa i sycąca. Specyficzny zapach i smak zawdzięcza mące gryczanej i prażonej gryce. Ta mieszanka zadowoli niejednego smakosza.

Receptura podstawowa na chleb:

Panefit gryczany 50% - 1,000 kg

Woda do namoczenia - 1,100 kg

Mąka pszenna T650 - 0,500 kg

Mąka żytnia T720 - 1,000 kg

Drożdże - 0,120 kg

Woda - 0,700 kg

Wykonanie:

Mieszankę należy namoczyć w podanej ilości ciepłej wody na godziny. Następnie dodać pozostałe składniki i miesić.

Czas miesienia: 4 min. wolne i 3 min. szybkie lub 7 min. wolne obroty.

Temp. ciasta: 28 st.C

Po sporządzeniu ciasto dzielić na kęsy przy pomocy wody (nie maki!). Naważkę kęsów dostosować do form stosowanych w zakładzie. Kęsy ciasta włożyć do foremek, wierzch wygładzić mokrą ręką i posypać żytnią mąką lub posypką dekoracyjną. Kęsy ciasta w foremce poddać pełnemu rozrostowi końcowemu na ok. 30-40 min.

Wypiek: 60 min. w temperaturze początkowej 240 st.C, spadającej do 180 st. C. Po zasadzeniu zaparować komorę wypiekową. Po około 7-10 minutach odprowadzić parę z komory wypiekowej.