Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Portofino

dodano , Makalu260112, materiał promocyjny

autor: Uldo

niezbędne produkty Uldo:  

 →  Uldo Ciasto Czekoladowe →  Uldo Bita Śmietana →   Uldo Stabilizator Neutralny


Receptura na ciasto 60x40 cm

Blat czekoladowy  

1000 g Uldo Ciasto Czekoladowe  
500 g jaja
500 g olej
200 g woda (zimna) 
-----------------------------                     
2200 g Razem

150 g  dżem z czarnej  porzeczki

Składniki ciasta na blat czekoladowy wymieszać wg receptury w ubijarce cukierniczej płaskim mieszadłem (liściem) do połączenia składników (ok. 2 min., wolne obroty). Masę czekoladową rozłożyć na blachę o wym. 60x40 cm, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 min. Po wypieczeniu i wystudzeniu blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
        
Masa śmietanowo - twarogowa
600 g Uldo Bita Śmietana  
1200 g woda (zimna przegotowana)/ mleko     
1000 g twaróg mielony naturalny    
400 g Uldo Stabilizator Neutralny
500 g woda (ciepła ok. 30°C)
---------------------------------------     
3700 g  Razem   

Śmietanę ubijać 5 min. na szybkich obrotach, po ubiciu dodać twaróg i całość wymieszać na średnich obrotach. Po połączeniu śmietany i twarogu dodać wcześniej przygotowany stabilizator i delikatnie mieszać. Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej przygotowany blat czekoladowy i włożyć do chłodni do zastygnięcia.


Wykończenie
1050 g woda      
150 g galaretka                     
-----------------------                              
1200 g Razem

Po zastygnięciu masy na wierzch wylać przygotowaną wcześniej galaretkę.