Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Niebiańskie mleczko

dodano , ZS w Suchej Beskidzkiej, materiał promocyjny

uczeń: Patrycja Wrzodek
ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

Biszkopt kakaowy 1
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao naturalnego
1,5 łyżki oleju

Biszkopt kakaowy 2
3 duże jajka
pół szklanki cukru
pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka oleju

Biszkopt jasny
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Stopniowo dodawać mąkę, kakao przesiane z proszkiem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30-40 minut.



Mus z białej czekolady
100 g mleka
2 listki żelatyny
245 g czekolady białej
400 g płynnej śmietanki 32%-36%

Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować, stopniowo dodać żelatynę i czekoladę, odstawić na bok. Śmietanę ubić i dodać ją do wystudzonej czekolady.

Mus borówkowy
100 g mleka
2 listki żelatyny
245 g czekolady białej
400 g płynnej śmietanki 32%-36%
200 g purée borówkowe

Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować, stopniowo dodać żelatynę, czekoladę i purée borówkowe. Ubić śmietanę i dodać do niej wystudzoną masę czekoladową.

Wykończenie
1. Biszkopt czekoladowy nasączyć ponczem (rum + herbata),
2. Wylać mus z białej czekolady,
3. Wyciąć paski z jasnego i ciemnego biszkoptu, ułożyć je w podłużną szachownicę na jasnym musie,
4. Wylać na biszkoptową szachownicę mus borówkowy,
5. Udekorować ciasto posypką.

Nauczyciel: Krzysztof Maciejewski