Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciastka Wiedeńskie (półfrancuskie)

dodano , Bielmar, materiał promocyjny

Autor: Bielmar

RECEPTURA PODSTAWOWA:
• 500 ml zimnej wody
• 100 g drożdży
• 90 g cukru
• 8 g soli
• 4 - 5 szt. jaj
• 1200 g mąki pszennej (typ 500)
• 1150 g margaryny Puff Pastry Z.T. „Bielmar”

Z jednej porcji ciasta otrzymujemy 55 szt. ciastek o masie 60 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• Wszystkie składniki (oprócz margaryny Puff Pastry) mieszać i wyrobić w miesiarce na wolnych obrotach ok. 8 - 10 min, ciasto musi być miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto wyłożyć na stół i dodać margarynę Puff Pastry Z.T. „Bielmar” o temperaturze roboczej ok. 18 - 20°C i wałkować 3 x 3, grubość ciasta przy wałkowaniu ręcznym powinna mieć ok. 5 mm, przy użyciu maszyny do wałkowania grubość 3,5 mm.
• Z gotowego ciasta wykroić małe kwadraty 8 x 8 cm, zawinąć rogi do środka i pozostawić ciastka do wyrośnięcia w garowniku na 25 - 30 min w temp 37°C.
• Po wyrośnięciu za pomocą rękawa cukierniczego, nadziewać ciastka musem malinowym lub kremem waniliowym.
• Wypiekać w temp ok.190 - 200°C przez ok. 8 - 10 min na złoty kolor.

 

DEKORACJA:
Po upieczeniu udekorować „koronę” ciastka lukrem.

RADA MISTRZA:
Przy rezygnacji z lukru i zastosowaniu nadzienia ze śliwek kalifornijskich w połączeniu z odrobiną soku cytrynowego, ciastka doskonale nadają się dla cukrzyków.
Ciasto przygotowywane jest metodą tradycją, bez sztucznych dodatków i zachowuje świeżość przez dwa dni.