Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Stefanka świąteczna - ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

dodano , Redakcja PS

autor: Izabela Myszor, kl. 2 TGa, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski

RECEPTURA


Ciasto miodowe
2 jaja
250 g masła
130 g cukru pudru
150 g sztucznego lub naturalnego miodu
590 g mąki pszennej
5 g sody
16 g cukru waniliowego

Przygotować formę o wymiarach ok. 20 × 30. Piekarnik nagrzać do 180oC. Przesiać mąkę, cukier puder i sodę. Dodać cukier waniliowy, jaja i wcześniej rozpuszczone, ostudzone masło razem z miodem. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Blaty ciasta wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy blat piec przez 15 minut.

Masa
0,5 l mleka
60 g kaszy manny
16 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
Powidła (mały słoiczek)

Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i zagotować. Dodać cukier waniliowy, cukier puder, wymieszać i ostudzić. Napowietrzyć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać aromat migdałowy.

Nasączenie
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną


Polewa czekoladowa
150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.




PRZYGOTOWANIE
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi blat ciasta, skropić do 1/3 nasączenia, rozsmarować powidła, nałożyć drugą połowę masy. Położyć trzeci blat, nasączyć, polać polewą czekoladową. Udekorować. Trzymać w lodówce minimum 2 dni, by ciasto zmiękło.