Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Chrupek Ciasteczkowy

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Bakels

RECEPTURA NA BLACHĘ 60 × 40

Ciasto
500 g Ciasta Czekoladowego Koncentrat
480 g mąki
920 g cukru
640 g jaj
560 g oleju
400 g wody

Wszystkie składniki połączyć i mieszać wolno przez maks. 2 minuty. Ciasto wyłożyć na 2 blachy 60 × 40. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 15 minut.  Ostudzić.

Krem
1200 g Non Temp Ciemny
900 g śmietanki kremowej
110 g spirytusu
50 g żelatyny
250 g wody
600 g Chocolate Mix
100 g oleju
800 g prażonego słonecznika
300 g Kremu Roślinnego Bakels

Zagotować 600 g śmietanki i dodać Non Temp. Delikatnie wymieszać i lekko ostudzić. Dodać spirytus oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Chocolate Mix wymieszać z olejem i prażonym słonecznikiem. Obie masy połączyć.

Ubić Krem Roślinny z pozostałą śmietanką na 3, dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Połowę otrzymanego kremu wyłożyć na pierwszy  blat czekoladowy, wyrównać i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Odstawić do wychłodzenia.

Dekoracja
300 g Diament Czekoladowy
300 g Diament Złoty

Diament Czekoladowy i Złoty połączyć, pokryć powierzchnię ciasta cienką warstwą i wyrównać. Dekorować według uznania.