Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bożonarodzeniowe Toffi - ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

dodano , Redakcja PS

autor: Paulina Krupa, klasa 2 SC, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel: Krzysztof Maciejowski

RECEPTURA

Budyń
1 l mleka
4 całe jajka
2 żółtka
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka cukru kryształu
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej

0,5 litra mleka zagotować, do drugiego 0,5 litra mleka zimnego dodać cukier waniliowy, cukier kryształ, mąkę i jaja. Zawiesinę dokładnie wymieszać i  wlać do gotującego się mleka, zagotować. Ugotowany budyń przelać do miski i posypać cukrem waniliowym, odstawić do wystygnięcia.


Biszkopt (x2)
6 jaj
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru kryształu
1 łyżka kakao i cynamonu

Ubić białka, dodać cukier kryształ i utrwalić. Do żółtek dodać trochę ubitej piany utrwalonej cukrem, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałą pianą. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać. Piec w 160-180°C.


Masa budyniowa
250g masła
250g margaryna
ok. 50 ml spirytusu
1 opakowanie budyniu
1 paczka rodzynek namoczonych w rumie
1 łyżka kakao

Masło i margarynę napowietrzyć. Wystudzony budyń dodawać porcjami do tłuszczu, całość napowietrzyć i dodać spirytus. Masę podzielić na 2 części: jedną część połączyć z namoczonymi rodzynki, drugą wymieszać z kakao.


Wykończenie
4 małe paczki herbatników
1 puszka kajmaku
1 biała czekolada


SKŁADANIE CIASTA
Biszkopt - połowa masy budyniowej z rodzynkami - biszkopt - druga połowa masy budyniowej z rodzynkami - herbatniki (2 paczki) - kajmak - herbatniki (2 paczki) - masa budyniowa z kakao - posypać tartą czekoladą.