Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Orientalny Tort Dubai

dodano , jabex, materiał promocyjny

autor: firma Jabex

Receptura na 4 sztuki*

 

SKŁADNIKI
1,065 kg gotowej masy bezowej Beza Mix Jabex
0,60 kg wody
0,75 kg serka mascarpone
0,20 kg Kremu Delicioso Kajmak Jabex
0,30 kg śmietany
0,02 kg żelatyny
0,50 kg Nadzienia daktylowego 77,5% Jabex

* Szacunkowy koszt 1 kg gotowego wyrobu: 10,34 zł
Koszt 1 torcika 8,35 zł

PRZYGOTOWANIE
Bezę Mix 750 g połączyć z 315 g wody, następnie roztwór ubijać na najwyższych obrotach do momentu uzyskania piany (około 8 minut). Wyszprycować masę na spody bezowe o średnicy 20 cm (1 × 150 g) i poddać suszeniu w piecu obrotowym w temperaturze 100oC przez około 4 godz. Następnie blaty bezowe przesmarować roztopioną białą czekoladą ok. 150 g.
Połączyć serek mascarpone z Kremem Delicioso Kajmak. Ubić śmietanę z żelatyną i wymieszać delikatnie z masą serowo-kajmakową. Odstawić na 10-15 min do stężenia. Blat wyszprycować gotową masę, a następnie Nadzieniem daktylowym 77,5%. Przykryć drugim blatem bezowym.


DEKOROWANIE
Dekorować suszonymi daktylami, kandyzowanym imbirem, rodzynkami oraz wiórkami czekoladowymi, oprószamy kakao lub cukrem pudrem.

 

   
 

Pierwszy taki produkt
na rynku cukierniczym w Polsce!
Firma JABEX jako pierwsza w Polsce wprowadziła na rynek cukierniczy produkt oparty na daktylach. Nowe nadzienie daktylowe 77,5% idealnie nadaje się do wykorzystania w produkcji cukierniczej do ciasteczek kruchych, rogali francuskich i półfrancuskich, przekładania blatów biszkoptowych. Nadzienie podczas zapiekania nie zmienia swojej objętości, nie powoduje zmian w strukturze ciasta oraz dokładnie wypełnia komorę.


Zalety Nadzienia daktylowego 77,5%:
• orientalny smak
• oryginalne kompozycje z cynamonem, szafranem, wiórkami kokosowymi, migdałem i czekoladą
• wielofunkcyjne zastosowanie w produkcji przemysłowej i deserowej
• doskonałe właściwości termostabilne
• polecany do nadziewania maszynowego (idealna struktura).