Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Delikatne i puszyste pączki

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Credin

     
 

Artykuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Receptura na 72 pączki

 

SKŁADNIKI

400 g Koncentratu Pączek 20%
2000 g mąki pszennej typ 550
500 g jaj
160 g drożdży
200 g margaryny 80%
700 g wody

PRZYGOTOWANIE

  • Czas mieszania: 4 min na wolnych obrotach/6 min na średnich obrotach
  • Fermentacja wstępna: 20 min
  • Temp. ciasta: 26°C
  • Naważka: 1650 g (55 g/1 szt.)
  • Fermentacja końcowa: ok. 50 min (35°C, wilgotność 70%) + 5 min (osuszanie)
  • Temp. smażenia: 180°C
  • Czas smażenia: 3 min góra, 2 min dół, ponownie 1 min góra
  • Dekoracja: Snow Sugar


Koncentrat Pączka 20% służy do łatwego i prostego przygotowania pączków.

Zalety:

  • stała jakość,
  • duża objętość pączka,
  • równomierna, puszysta struktura miękiszu,
  • gładka powierzchnia pączka,
  • stabilna i ładna biała obwódka,
  • zminimalizowane wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.