Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

W poszukiwaniu własnej drogi - nowy Mistrz Branży!

dodano , Redakcja AU

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni? Na czym polega fenomen tartine bread? Jak pracować by się nie przepracować? I czy mieszkanie nad piekarnią pogłębia miłość do piekarstwa, czyli Michał i Paulina Wójcikowie.

Decyzja o przejęciu rodzinnej piekarni spadła na nich z dnia na dzień. Mimo braku fachowej wiedzy i umiejętności postanowili nie dać umrzeć pielęgnowanej od pokoleń tradycji. Dziś ich misją jest również wskrzeszenie polskiego rzemiosła – na tym skupiają się Michał i Paulina Wójcikowie, właściciele Piekarni Młyn Olecko. Zapraszamy do przeczytania całego wywiadu na str. 8

 

 

 

Chwalony za kolejne osiągnięcia w światowych konkursach, skromnie przyznaje, że tylko naciska spust migawki aparatu. Przygotowując się do sesji zdjęciowej, nie stylizuje jedzenia, skupia się na doborze i sile światła. Rozmawia także z szefem kuchni o technikach, jakie zostały użyte do przygotowania dania. W ten właśnie sposób z najprostszego dania wybitny polski fotograf kulinarny Edward Trzeciakiewicz tworzy doskonale apetyczne ujęcia, cała rozmowa na str. 20

 

 

Choć dzieciństwo spędził w krakowskiej cukierni rodziców, dopiero od niedawna jest profesjonalnym cukiernikiem. Wojciech Starowicz specjalizuje się w cukiernictwie wegańskim, jest nawet w trakcie zgłaszania patentu na roślinny zamiennik jajka. Nam opowiada o swojej drodze zawodowej i marzeniach, całą rozmowę przeczytacie Państwo na str 14 

 

 

Nic tak nie pasuje tak do świetnego ciastka lub deseru jak kawa. Podobnie jak w polskim cukiernictwie, również w branży kawowej zaszła ewolucja. Barista i profesjonalny ekspres stały się ważnym elementem wielu kawiarni. A świadomy konsument poszukuje smaku nie tylko na talerzu, lecz również w filiżance, wiecej w artykule na str. 26

 

 

Pasja oraz odpowiednie zaangażowanie może przerodzić się w pracę marzeń. Tylko, gdy pasja staje się pracą nieraz zaczyna stawać się udręką. Ciągły stres,m nadgodziny, brak czasu wolnego - to zmora wielu cukierników i piekarzy. Jak ustrzec się przed wypaleniem zawodowym? Na pytania odpowiada psycholożka SWPS, Magdalena Marszałek, zapraszamy do lektury str. 57

 

 

Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego koszyczka bez chleba. Na świątecznym stole pojawia się jako ważny dodatek, a nawet jako naczynie do podania żurku. Warto zatem zadbać o to, by świąteczny bochenek był nie tylko dobrze wypieczony, ale też pięknie udekorowany. Wielkanocne chlebki i inne receptury na Święta str.  47

 

Relacje z konkursów i mistrzostw na Expo Sweet: selekcje do World Chocolace Masters,  mistrzostwa Polski w Deserach na talerzu, jaka jest  kondycja rzemieślniczych manufaktur jak i wiele innych flash newsów znajdziecie Państwo na str 62-74 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży