Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rozgrzej swoją kreatywność i biznes z nowym Mistrzem Branży!

dodano , Redakcja AU

Zobacz zjawiskowy tort Angeliki Chwyć i Renaty Martyny z mistrzostw w Mediolanie! Przekonaj się, że dynia smakuje nie tylko w spiced latte. Zainspiruj się jesiennymi dekoracjami. Rozsmakuj się we włoskiej pizzy zamiast lodów. Poznaj ciekawą i wielowątkową historię kariery Bartka Boratyna. Czytaj nowe wydanie już teraz!

Studiował dziennikarstwo, sprzedawał wina, wystąpuje w telewizji śniadaniowej, był stewardem samolotu, wreszcie wyremontował od podstaw własną pracownię. Bartłomiej Boratyn to cukiernik o wielu talentach. Jednak kluczową cechę, jaka doprowadziła go do miejsca, w którym obecnie jest, stanowi upór. Jak z blogera z niewielkiej miejscowości stał się znanym warszawskim pastry chefem? Poznajcie niezwle ciekawą historię kariery Bartka Boratyna na str. 8.

 

Babczka z cukrem czy bez? Takim pytaniem Agata Kurdek zaprasza do swojej nowej cukierni w Zabrzu. Nazwała ją Babeczka. Słodko, a przy tym przewrotnie – bo jedna babeczka robi tutaj prawdopodobnie najlepsze babeczki w mieście. Z całą pewnością to jedna z nielicznych w kraju dietetyczek, która zamiast swojego gabinetu otwarła cukiernię! Czytajcie calą  rozmowę na str. 14.


Turcja słynie z obłędnie pysznych słodyczy – baclawy, helvy i lokum. Orientalne desery, wśród których znajduje się między innymi sütlaç, są prawdziwą ucztą dla podniebienia i z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednak spełniony musi być jeden warunek: powinny to być wyroby autentyczne. O znajomości składników, ich doborze i tworzeniu prawdziwych tureckich smakołyków ze współwłaścicielką Ottomańskiej Pokusy Dorotą Mosz rozmawia Anna Olszewska, a wywiad znajdziecie na str. 20.


Wraz z nadejściem jesieni staje się ozdobą wielu kawiarni, cukierni czy lodziarni. Jej krągłość, dynia! Czy oprócz dekoracji może stanowić też ważny element samych ciast oraz deserów? Jak i do czego stosować dynię i czemu jest tak mało popularna, skoro jest tak łatwo dostępnym i stosunkowo tanim surowcem? Temat dyni drążymy na str. 32.

 

Polki po raz drugi z rzędu z tytułem mistrzyń świata dekoracji tortów. Angelika Chwyć i Renata Martyna triumfowały w Mediolanie, wykonując tort na temat „muzyka narodu”. Zobaczcie zjawiskowe dzieło złotych medalistek na str. 24.


W butikowej cukierni Ana Belle Patisserie obok eleganckich monoporcji czy makaroników można kupić również słodkości bez cukru i glutenu. Właścicielka Ania Daraż mocno wierzy, że trend specjalistycznych ciastek i deserów jest nie tylko dodatkiem, ale bardzo ważnym elementem witryny. Dlaczego obrała taki kierunek? I czy trudno jest stać się cukiernkiem nie używającym cukru? Odpowiedzi szukajcie na str. 28.


Choć Polacy uwielbiają lody, nadal stawiają na nie głównie wtedy, gdy jest ciepło. Dlatego wiele lodziarni zamyka się na okres jesienno-zimowy. Niektórzy przekształcają swoje lokale w sale warsztatowe, inni zajmują się produkcją kawy lub czekolady. Andrzej Matejczyk postawił na włoską pizzę, którą w naszym kraju uwielbia się równie bardzo jak gelato. Ile czasu zajęło mu wejście w nową gałąź branży? Czy to spora inwestycja? I jaka pizza jest najczęściej wybierana? Czytajcie na str. 46.


Kolorowe jesienne liście, ale też kwiaty, dynie, orzechy a nawet korzenne warzywa - wszystko może stać się dekoracją tortu! Jeśli tylko wiemy jak skarby tej pory roku wykonać za pomocą rąk i masy cukrowej. Izabella Skibińska kolejny raz zaprasza do odkrycia sezonowych słodkich dekoracji. Artykuł i tutorial znajdziecie na str. 50.

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Wiele talentów Bartka – rozmowa z Bartłomiejem Boratynem
Z cukrem czy bez? – rozmowa z Agatą Kurdek
Na pokuszenie po turecku – rozmowa z Dorotą Mosz

Mistrz produkcji
Mistrzynie świata – Renata Martyna i Angelika Chwyć
Keto słodkości mile widziane w witrynie
Malownicza dynia

Receptury
Chleb dyniowy
Sernik dyniowy z kremem cynamonowym
Tarta dyniowo-kajmakowa
Serofonia makowa
Tort makowo-sezamowy z bakaliami
Tort musowy – egzotyczne orzeźwienie

Lodziarz otwiera pizzerię
Dary jesieni w cukiernictwie artystycznym
Piece MIWE condo – wszechstronne, energooszczędne, nowoczesne

Mistrz zarządzania
Za drzwiami piekarni
FeelGoodMood – trend na dobry humor
Okiem prawnika

Flesh news
Otwarcie Akademii Kucharskiej
IBA
Salon du Chocolat
Master Baker/Cake International
15-lecie Akademii Mistrza

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >