Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pokaż siebie - nowe wydanie Mistrza Branży

dodano , Redakcja AU

Nowoczesny minimalizm Wojciecha Rzepeckiego. Wolność w rzemiośle Krzysztofa Bartonia. Fascynacje Łukasza Anioła. Sycylijskie cannoli w lodziarni. Szczypta soli w piekarni i cukierni. Social media pełne twarzy zamiast ciastek i bochenków.

Nie boi się wzbudzać kontrowersji w branży. Ale uśmiechu również. Dzieli się swoimi recepturami i tipami, bo wierzy, że stworzy jeszcze dziesiątki świetnych pomysłów na ciasta i desery. Póki co, wykreował własny niepowtarzalny styl. Wojciech Rzepecki- cukiernik, który nigdy nie wychodzi z kitla, opowiada o swojej karierze i pasji na str. s. 8

 


O pracy w restauracji z gwiazdką Michelina, o etosie zawodu kucharza i cukiernika, o fascynacji sztuką, o własnej definicji rozwoju mówi  Łukasz Anioł,  cukiernik ze Śląska, który doskonali warsztat, podróżując po świecie i pracując z wieloma znanymi postaciami. Dlaczego teoria to za mało? I dlaczego warto znać się nieco na chemii? Wywiad znajdziecie na str. 14.

 

 

Rzemiosło to wolność. Wolność w tworzeniu bochenków, w których czuć powiew kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. I wolność w układaniu grafiku pracy pozwalającego na urlopy czy wolne poniedziałki. O podejściu do prowadzenia piekarni rzemieślniczej i życiu marzeń rozmawiamy z Krzysztofem Bartoniem, właścicielem piekarni Śląsko Pajda na str. 18.

 


Gofry, koktajle, rurki z kremem to najpopularniejsze desery serwowane w lodziarni jaki uzupełnienie witryn z lodami. Skoro jednak Polacy kochają włoskie gelato, czemu nie urozmaicić oferty o inne smakołyki z tego kraju, takie jak cannoli? Jak powstają chrupiące rurki? Na bazie jakie sera powstaje do nich nadzienie? O cannoli piszemy na str. 32.

 


Co prawda sól, podobnie jak cukier, zaczęła zyskiwać miano składnika szkodliwego dla zdrowia, ale nie sposób wyobrazić sobie bez niej potraw czy wypieków. W deserach nie pełni tak kluczowej roli, a jedynie podkręca smak, choć cieszący się powodzeniem sernik baskijski czy dodatek do deserów – słony karmel – bez soli nie istnieją. W nadmiarze może szkodzić, tak jak wszystko. Jednak sól to kluczowa przyprawa, której warto poświęcić trochę uwagi. Co też czynimi w materiale na str. 58

 

 

Słodki stół jest już nie tylko wręcz obowiązkowym elementem wesel, stale zdobywa też popularność na wszelkiego rodzaju celebracjach, takich jak urodziny, jubileusze czy inne wyjątkowe okazje. Słodkie stoły to już nie tylko ciasto, to idealny sposób, aby zachwycić gości i stworzyć niezapomnianą atmosferę. Jak to zrobić? O jakich elementach warto pamiętać? Odpowiedzi na te pytania szukajcie na str. 35.

 

 

Jak twierdził Philippe Starck, jeden z najwybitniejszych współczesnych projektantów, dobrze zaprojektowane przedmioty należą się każdemu. Gospodyni domowej i milionerowi. Podobnie jest z wnętrzami. Odpowiednio zaprojektowana pracownia piekarza lub cukiernika to nie tylko estetyka i ergonomia. To wzmacniacz sukcesu przedsiębiorstwa. Jak powinna wyglądać pracownia idealna - rozwiązań szukamy z Tomkiem Korfelem na str. 54

 


Chcesz mieć więcej klientów i podnieść obroty w firmie? Zbudować silną markę rozpoznawalną nie tylko w twoim mieście? Zamiast tortów, lodów i ciastek pokaż... swoją twarz! Poznaj siłę personal brandingu i pokaż siebie! Do tworzenia rolek, relacji i postów z swoim udziałem zachęca na str. 62 Michalina Patucha.

 

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Tożsamość cukiernika – rozmowa z Wojciechem Rzepeckim
Cukiernik artysta – rozmowa z Łukaszem Aniołem
Pajda z pasją, charakterem i atramentem z kałamarnicy – rozmowa z Krzysztofem Bartoniem

Mistrz produkcji
Cacao-Trace zmienia rzeczywistość na plantacjach kakaowca
Prosto z fabryki czekolady
Za drzwiami piekarni
Cannoli – sycylijski przysmak
Przepis na słodki stół

Receptury
Ptyś rabarbar-tonka
Truskawkowe lovissimo
Monoporcja pomidor
Donuty orzechowe i brownie
Kaktusowe doniczki
Cremino – naprawdę warto
Robota dla Ribota
Pracownia dobrze zaprojektowana

Mistrz zarządzania
Szczypta soli
Twoja twarz w social mediach
Studenci z zagranicy na praktykach w firmie Geth
Bake & Play – wyjątkowa VI edycja z okazji 15-lecia Akademii Mistrza

Flesh news

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >