Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Postaw na miód - rozmowa z Anną Garmadą, CEO firmy SLODKIE

dodano , Redakcja AU

Spożycie miodu wśród konsumentów stale rośnie! Jak wykorzystać go w słodkościach? Z okazji Międzynarodowego Dnia Pszczoły zapytaliśmy o to Annę Garmadę.

Czy na przestrzeni ostatnich lat widać wzrost zainteresowania słodkościami "słodzonymi" miodem?

Anna Garmada: Tak, zdecydowanie dostrzegliśmy tę potrzebę w ostatnim czasie. Pojawiały się zapytania od klientów, ale jednocześnie obserwowaliśmy rosnącą popularność słodyczy z miodem i finalnie zdecydowaliśmy się wprowadzić te produkty do naszej oferty. Właśnie dlatego w minionym roku gamę naszych słodyczy poszerzyliśmy o linię miodową, z której jesteśmy szalenie dumni! W jej składzie znajdziemy rozpływające się w ustach słodkości z czekolady z dodatkiem naturalnego miodu – pralinki inspirowane plastrem miodu, tabliczkę czekolady mlecznej z miodem, a także cukierki z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i skórki z cytryny. Całość dopełniają także miodowe lizaki z dodatkiem pyłku pszczelego i skórki z cytryny z ekologicznym, drewnianym patyczkiem,  opakowane w folię kompostowalną. Biorąc pod uwagę, że spożycie miodu w naszym kraju od wielu lat rośnie, a eksperci sugerują, że pandemia tylko zwiększyła zainteresowanie tym produktem, wierzymy, że miodowe słodycze reklamowe będą sukcesywnie zyskiwać na popularności.

 

 

Dlaczego warto postawić na takie słodkości z dodatkiem miodu czy pyłku pszczelego? Jakie prezentują walory?

O wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych miodu można mówić długo i ciekawie. Jak dobrze wiemy, ten produkt wspomaga leczenie, niszczy bakterie, ale też przyspiesza gojenie czy działa przeciwalergicznie. Miód jest więc przede wszystkim doskonałym – bo nie tylko smacznym, ale i zdrowym – dodatkiem do różnych produktów, takich jak rozgrzewająca herbata, ciastko czy ukochana przez nas czekolada. Wybierając produkt z dobrej jakości, naturalnym miodem, inwestujemy w siebie, a przy okazji, możemy rozkoszować się pyszną przekąską. Na tym zależało nam przy tworzeniu linii miodowej. Chcieliśmy dać polskim i zagranicznym firmom atrakcyjny, brandowany, przemyślany produkt, który będzie jednocześnie smaczny i zdrowy. Dzięki zaangażowaniu naszego zespołu, ale i projektantki opakowań do tej linii – Poli Augustynowicz – udało nam się osiągnąć sukces i nasze miodowe słodycze podbijają dziś serca wielu europejskich firm.

Z jakimi produktami najlepiej komponuje się miód i pyłek pszczeli i w jakiej formie dodawany jest miód do słodkości? Sproszkowanej czy płynnej? 

Miód wykorzystują nasi czekoladnicy i karmelarze do produkcji różnych rodzajów słodyczy, które znaleźć można w naszej ofercie. Łączymy go więc zarówno z czekoladą, jak i z karmelem, tworząc smaczne, ale i zaskakujące połączenia smakowe. W naszych słodyczach znaleźć można zarówno wysokiej jakości płynny miód tradycyjny, jak i pyłek pszczeli. Surowce te pozyskujemy w pełni z zaufanych źródeł, a w zakresie miodu gwarancją jakości jest dla nas certyfikacja. Miód i pyłek pszczeli doskonale sprawdzają się w przypadku czekoladowych i karmelowych słodyczy, co potwierdzić mogą nasi klienci, chętnie wracający po miodowe smakołyki. 

 


Jak producenci słodyczy, oferujący gadżety reklamowe z dodatkiem miodu, świętują Dzień Pszczół?

To kolejny rok, gdy 20 maja staje się dla nas datą szczególną. Jest to doskonała okazja do włączenia się w działania proekologiczne, które stanowią ważną część naszej działalności. W minionym roku aktywnie promowaliśmy sianie łąki kwietnej, dzieląc się jej nasionami z naszymi klientami. W tym roku postanowiliśmy skoncentrować się na budowie własnego ula, który już wkrótce stanie się miejscem rozwoju pszczelich rodzin. Proekologicznych aktywności w Polsce i na świecie cały czas nie brakuje. Co więcej – pojawiają się kolejne wspaniałe projekty,  w które włączać się mogą zarówno firmy, jak i konsumenci. W naszej firmie ekologia zawsze odgrywała bardzo ważną rolę. Właśnie dlatego realizujemy szereg działań na rzecz budowania zielonej przyszłości naszej planety. Od sadzenia drzew, przez ograniczanie zużycia energii czy wprowadzanie biodegradowalnych opakowań. Z każdym rokiem zakres naszych zielonych działań znacząco się poszerza, z czego jesteśmy bardzo dumni. Takiej postawy życzymy wszystkim producentom miodowych słodkości!

 

 

NAI