Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowy Mistrz Branży już dostępny!

dodano , Redakcja AU

Justyna Sekunda o upartym dążeniu do celu i pukaniu do drzwi klienta premium. Aleksandra Gostomska i Paweł Ignaciuk o przekazywaniu historii i emocji w ciastkach. Tomasz Dudek o potędze inwestowania w siebie. A także: dziecko w lodziarni, papier waflowy na torcie i malina w cukiernictwie.

Gdy szukała pocieszenia po niepowodzeniach sercowych, znalazła ją w tortach. Zakochała się w nowoczesnych zamszowych kreacjach. Dziś uczy kursantów dekorować w stylu ombre, ale też stawiać na siebie, pukać do nieznanych drzwi oraz być upartym. Goszcząca na naszej okładce Justyna Sekunda, udowania w rozmowie z nami (str. 8), że czas kobiet jako liderek w branży dopiero nadchodzi.

 


Gdy zaś nadchodzą ciężkie czasy, można zrobić dwie rzeczy: usiąść i płakać albo usiąść do nauki. Zdecydowanie polecam to drugie – mówi Tomasz Dudek z firmy szkoleniowej Akademia Sweet Decor. Właśnie teraz inwestowanie w siebie oraz podnoszenie kwalifikacji to działanie antykryzysowe, a nie kosztowna fanaberia. Zwłaszcza, że Akademia pomaga pozyskiwać dofinansowania na szkolenia i uczy jak efektywnie ciąć koszty. Cały wywiad znajdziecie na str. 20

 


Ciastko powinno przyciągać wyglądem, ale zwracać uwagę tym, co ma w środku. Dlatego Paweł Ignaciuk i Aleksandra Gostomska tworzą butikowe cukiernictwo inspirowane sztuką, modą, kulturą i historią. Tworzą też zgraną parę w życiu prywatnym i zawodowym, uzupełniając swoje temperamenty, talenty i pomysły. Ich wspólne dziecko – Mariaż – to jedna z pierwszych butikowych cukierni w Polsce. Jak udało im się przebić do świadomości klientów, gdy w naszym kraju jeszcze nikt nie słyszał o monoporcjach? Poznajcie ich historię na str. 16

 

 

Najmłodsze pokolenie amatorów lodów to zdecydowanie też najistotniejsza grupa docelowa lodziarni. Często to właśnie dzieci pod pretekstem spaceru lub jazdy na rowerze, a nawet w czasie wyjazdu na zakupy namawiają rodziców do kupna mrożonego przysmaku . Dlatego warto zadbać o to, aby oferta lodów była skierowana w dużym stopniu właśnie do nich. Jak to zrobić? Jakie produkty, oprócz lodów, warto oferować tym odbiorcom? Czego nie może zabraknąć w samym lokalu? Czytajcie porady Szymona Sapiehy na str. 46

 

 

Kto z miłośników poezji nie zna wiersza Bolesława Leśmiana W malinowym chruśniaku? To subtelny erotyk, a maliny stanowią tło dla miłosnego zauroczenia. Na tyle pięknie opisane, że wielu czytelnikom zostały w pamięci i zyskały poetycki wymiar. W cukiernictwie maliny wykorzystywane są jako baza do kremów, musów, wkładki do lodów lub pralin i jako element dekoracyjny, najczęściej komponowany z miętą. To polski owoc, wpisany na stałe w nasz krajobraz i kuchnię. O tym jak obchodzić się z tym owocowym faworytem Polaków piszemy na str. 56.

 

 

Jeśli maliny muszą zagościć w środku tortu, to na zewnątrz powinien znaleźć się... papier! Doda lekkości nawet trzypiętrowemu kolosowi. Doskonale odda eteryczność tiulu i delikatność płatków kwiatów. Dekoracje z papieru waflowego to hit sezonu. Poznajcie tajniki pracy z tym produktem na str. 28. W tym wydaniu znajdziecie również dwa tutoriale dedykowane tej technice dekoracji (str. 35).


 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Zakochana w tortach – rozmowa z Justyną Sekundą
Karmią ludzi historiami i emocjami – rozmowa z Aleksandrą Gostomską i Pawłem Ignaciukiem
Słodkie nauczanie – rozmowa z Tomaszem Dudkiem
Siewcy Fermentu – rozmowa z Marcinem Jabłońskim

Mistrz produkcji / Mistrz dekoracji
Sezon na torty #2 Papierowe czary
Bagietka z kiełkami owsa
Kule z papieru waflowego
Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć
Makaroniki na każdą okazję
Z miłości do kwiatów
Dziecko w lodziarni – jak zadowolić najważniejszego klienta
Za drzwiami piekarni
Praca w nocy – wybór czy konieczność
W malinowym chruśniaku
Tarta z kremem pâtissiere i malinami

Mistrz zarządzania
Lodziarnia w czasach wojny
W poszukiwaniu inspiracji – boho, japandi, lata 70.
Skuteczny marketing – relacja

Flash news
 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >