Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Viennoiserie, krok po kroku

dodano , Redakcja AU

Dla pasjonatów francuskich wypieków pojawiła się nie lada gratka - książka francuskiego piekarza – cukiernika Cyrilla van Der Stuyft. W całości skupiona na sztuce wypiekania viennoiserie.

Cyrille Van Der Stuyft wydał swoją pierwszą książkę na temat viennoiserie, czyli słodkich wypieków francuskich typu brioszka, croissant, pain au chocolat. Autor jest laureatem nagrody na najlepszego rzemieślnika (piekarza) w 2015 roku we Francji. Pochodzi z niewielkiego miasta Chartes. Jako syn piekarza wychował się w rodzinnej piekarni i zawód związany z piekarnictwem był w zasadzie mu przeznaczony. Cyrille Van Der Stuyft specjalizuje się w viennoiserie, a jego popisowe wypieki to brioszka i słodkości z ciasta listkowanego. Jest chwalony za precyzję i estetykę, jaką odznaczają się jego wyroby. Smakosze z Chartes uwielbiają foccacię z oliwą z oliwek Cyrilla, le nœud en pâte à croissant (bułeczki z ciasta na croissanty przypominające kształtem węzeł) oraz jego gallete z kremem frangipane. Van Der Stuyft nie ogranicza się jedynie do roli piekarza i cukiernika. Jest również szkoleniowcem i wykładowcą w Centre de Formation d’Apprentis w Chartes. Książka to owoc jego cukierniczego i nauczycielskiego doświadczenia, gdzie pokazuje czytelnikom, jak upiec konkretne ciasta, jakie stosować techniki i jakich używać naczyń. Lekturze towarzyszy oczywiście zbiór przepisów. 

 


Cyrille Van Der Stuyft, tytuł „Viennoiserie, leçons en pas à pas”  (Viennoiserie, lekcje krok po kroku), wydawnictwo:  Editions du Chêne, liczba stron 420, liczba przepisów: 80, premiera 7 grudnia 2022 roku, cena  59,90 €. 


K.Sz.