Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czas spełnionych życzeń - grudniowe wydanie Mistrza Branży

dodano , Redakcja AU

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? A na naszej okładce najmłodszy laureat w historii World Chocolate Masters - Lluc Crusellas.

W grudniowym wydaniu Mistrza Branży nie słodzimy, ale staramy się tchnąć ducha optymizmu! To za sprawą naszych rozmówców, którzy przekuli ciężką pracę i pasję w spełnione marzenie.

Jest najmłodszym laureatem i pierwszym z Hiszpanii w historii prestiżowego konkursu World Chocolate Masters. W swojej cukierni kieruje się tymi samymi zasadami, które stały się przepustką do tytułu World Chocolate Master. 26-letni Lluc Crusellas stara się tworzyć słodkości, szanując surowce i planetę. Zależy mu nie tylko na karmieniu swoich gości najlepszej jakości ciastkami, ale też edukacji. World Chocolate Master 2022 chce utorować drogę nowemu spojrzeniu na cukiernictwo. Rozmowę z mistrzem przeczytacie na str. 8

 


Kreowanie deserów jest jego prawdziwą pasją. W 2016 roku René Frank otworzył w Berlinie jedyną na świecie deserową restaurację – CODA, w której menu skomponowane jest z pięciu lub siedmiu dań deserowych oraz towarzyszących im drinków. W 2022 roku zdobył tytuł World’s Best Pastry Chef w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Jak udało mu się osiągnąć ten wysoki szczebel? Czytajcie na str. 14.

 

 

Karmel, czekolada, mandarynka - to smaki przewodnie receptur mistrzów na świąteczny stół, którymi dzielą się z czytelnikami w tym wydaniu. Torciki, monoporcje, ale też cakeslices, sękacz oraz chleb z gruszką, a nawet ciasto z czosnkiem! - inspiracji szukajcie na str. 31.

 

 

Więcej uwagi w tym wydaniu poświęcamy sękaczowi, którego nowoczesną i odświętną formę przedstawia szef Krystian Sosnowski (Skipper Hotel), a także mediolańskiej babce panettone. Mateusz i Agnieszka Szymura, właściciele rzemieślniczej piekarni Better Togheter, zmierzyli się z tradycyjną jej wersją na zakwasie. O czym należy pamiętać, piekąc ten wymagający przysmak? Ich podpowiedzi znajdziecie na str. 52

 

 

Czas końca roku to czas wzmożonej pracy, ale i podsumowań i przewidywań na kolejny sezon. O zagrożeniach i szansach, jakie niesie kryzys w branży piekarsko- cukierniczej, oraz o zmianach, które wymusi na producentach, a także o tym, kto wypadnie z rynku rozmawiamy z ekspertem branżowym  - Andrzejem Piętką.  Czy branża piekarsko-cukiernicza rzeczywiście tonie w długach i zmierza ku przepaści?  - sprawdźcie na str. 62. A swoimi prognozami w branży w swoim felietonie dzieli się także prezes stowarzyszenia Rzemieślnik - Mirosław Kurek na str. 70

 

 

A do błogiego czasu świątecznego odpoczynku w gronie najbliższych polecamy szczególnie felieton szefa Łukasza Dobrowolskiego, który świetnie podsumował szalony czas grudniowej pracy w gastronomii. "Siadam przy wigilijnym stole, przy potrawach, które w większości sam przygotowałem, wśród najbliższych. Patrzę, jak choinka mieni się bezszelestnie, a pod jej gałązkami, w ukryciu czekają prezenty dla najmłodszych. (...) Siedzę i wiem, że nie zjem ani jednego pieroga, że karp stanie mi w gardle, a barszcz (to pewne) ubrudzi koszulę, która i tak już śmierdzi smażoną rybą, bo wszyscy lubią, jak jest gorąca i chrupiąca, więc dopiero co zdjąłem ją z patelni. Wracam do kuchni i stojąc przy blacie, popijając kolejny łyk gorącej, gorącej (!) kawy, uśmiecham się do swojego odbicia w szybie i jestem dumny ze swojej gastronomicznej rodziny." 

 

 

My z dumą, ale przede wszystkim radością oddajemy w Wasze ręce ten ostatni w tym roku numer. Niech uprzyjemni i osłodzi Wam odpoczynek, napełni pomysłami i nadzieją na kolejny rok! Wesołych Świąt!

 

SPIS TREŚCI

Mistrz produkcji
Tortologia
Szef kuchni pisze. Magia świąt
Receptury świąteczne:
  - Radosne Trio
  - Soczysta babeczka drożdzowa
  - Chleb gruszka i pietruszka
  - Sękacz
  - Gwiazdkowe cakeslices
  - Świąteczny tort
  - Monoporcja piernik/mandarynka/karmel
  - Teide
  - Monoporcja jagoda/karmel
  - Sękacz w odświętnej szacie
  - Pieczywo i słodkości z czosnkiem
Tradycyjna piekarnia rzemieślnicza a automatyzacja
Panettone idealne
Lody a koszty mediów – uwagi na czas kryzysu

Mistrz zarządzania
Gwarancja jakości od samego początku
Kryzysowe zarządzanie #Słodko już było
Czas na lunch!
Prezent – pomysł na sprzedaż
Za drzwiami piekarni

Flash news

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >