Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Szkolenia lodowe i cukiernicze w Akademii Vegagastro

dodano , vegagastro, materiał promocyjny

W ramach projektu Akademia Vegagastro, dnia 25 pażdziernika odbyło się szkolenie z tematyki tortów lodowych, semifreddo oraz lodów na patyku.

Szkolenie zostało zorganizowane w kooperacji firm Vegagastro - Generalnego Dystrybutora maszyn do lodów Cattabriga, oraz firmy Natural Gelato - polskiego dystrybutora komponentów lodowych marki Albert.

Szkolenie poprowadził Daniele Savaris, doświadczony włoski technolog z wieloletnim doświadczeniem, którego artystyczny kunszt w połączeniu z praktycznymi umiejętnościami dał niesamowite efekty w postaci lodowego arcydzieła.

Program warsztatów obejmował:

  • Elementarną wiedzę z zakresu tworzenia tortów lodowych, semifreddo oraz lodów na patyku
  • Nietuzinkowe połączenia smaków
  • Wykorzystanie nowoczesnych metod pracy
  • Sztukę tworzenia artystycznych dekoracji
  • Nowości i trendy w nadchodzącym sezonie

 


Zainteresowanych wiedzą lodziarską Akademia Vegagastro zaprasza na kolejne szkolenia. Już w listopadzie do Polski po raz kolejny przylatuje Jacopo Chelli, młody dynamiczny Gelato Chef rodem z Bolonii. Szkolenie podzielone jest na dwa 2 moduły:

W programie modułu BASIC (podstawowego)

  • Czym jest Gelato?
  • Co to jest bilansowanie receptur lodowych oraz je przeprowadzić
  • Jaką charakterystykę mają i jakie funkcje pełnią m.in. cukry, tłuszcze i proteiny.
  • Jak wyprodukować lody naturalne?
  • Jak wygląda prawidłowy proces produkcji?
  • Jaką wybrać dla siebie technologię produkcji?
  • Jak zbudować recepturę od podstaw?
  • Czy sprzęt produkcyjny wpływa na jakość lodów?
  • Jak dobrać maszyny do swoich potrzeb?

    W programie modułu PRO m.in.:
  • Jak wyprodukować lody z alkoholem?
  • Jak wyprodukować lody wegańskie?
  • Czy da się wyprodukować lody bezcukrowe?
  • Czy można wyprodukować lody bez stabilizatorów i emulgatorów?

Lody w dostawie i na wynos - na co warto zwrócić uwagę, aby skutecznie wykorzystać rosnący kanał sprzedaży?

W celu uzyskanie dodatkowych informacji, zapraszamy do kontaktu:
Mikołaj Czausow, tel. 503 198 876
akademia@vegagastro.pl