Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Milion złotych dla ratowania pieczywa

dodano , Redakcja AU

Taką sumę dostanie start – up Rebread na prace związane z przetwarzaniem czerstwego pieczywa na produkty jadalne,alkohol zbożowy, kosmetyki, naczynia.

O start – upie „Rebread” zrobiło się głośno rok temu, kiedy ratując niesprzedane pieczywo zaczął przerabiać je na alkohol zbożowy – okowitę. W planach była nie tylko produkcja okowity, ale także piwa, zbożowych kosmetyków i jadalnych naczyń jednorazowych. W 2021 roku Rebread wypuścił dwie edycje okowity. Inne plany musiały trochę poczekać. Jednak dzięki dotacji z funduszu Augere Health Food Fund mogą one nabrać realnych kształtów. Fundusz współpracuje z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, które partycypuje w kosztach dotacji, a jego misją jest pomoc w rozwoju innowacyjnych projektów i tworzenie nowych technologii w branży spożywczej. 

Rebread Uncycled Food

Start – up Rebread wyodrębnił w ramach swojej struktury Rebread Upcycled Food, który będzie bezpośrednio realizował zadania zajmujące się badaniami, rozwojem know-how i produkcją artykułów spożywczych z wysuszonego, niesprzedanego pieczywa. Dzięki pozyskanym środkom możliwe będzie przeprowadzenie prac, w które zaangażowany jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, a dotyczą one opracowania receptur nowych produktów spożywczych. Jak mówi dr Tomasz Kaniowski, prezes zarządu AUGERE HFF. - Doceniamy innowacyjność idei REBREAD (…), jego duży potencjał rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć projekt zapewniając finansowanie w kwocie 1.000.000 zł. Doświadczenie i kompetencje biznesowe zespołu zarządzającego Rebread, były również niebagatelnym argumentem dla rozpoczęcia współpracy. 

 


W walce z marnotrawstwem

Właścicielami Rebread są Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak, którzy w Krakowie prowadzą również bistro i piekarnię „Handelek”. Ich głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego pieczywa. Oboje byli poruszeni skalą marnotrawstwa. Swego czasu raporty Banków Żywności informowały, że w Polsce wyrzuca się 2 miliony ton chleba. Rebread zamierza opracować receptury przypraw spożywczych, destylatów alkoholowych, piwa, kwasu chlebowego i innych produktów piekarniczych oraz wdrożyć potrzebne do tego techniki przerabiania czerstwego pieczywa. 

 


Firma chce także opracować sposoby wykorzystania niesprzedanego pieczywa w branży kosmetycznej, w produkcji opakowań i w produkcji biodegradowalnego surowca do druku 3D. Właściciele Rebread pragną dzielić się, nieodpłatnie, niektórymi recepturami i częścią technologii z przedsiębiorcami. Dla mnie ważny jest nie tylko produkt, ale przede wszystkim idea ratowania chleba. Dzięki temu zmniejszy się ilość marnowanej żywności w dużej skali. Chleb w wielu miejscach Europy dostanie drugie życie. Coś, co dziś jest odpadem, jutro będzie cennym surowcem do produkcji pełnowartościowych produktów – przekonuje Bartłomiej Rak. 

KS