Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Alternatywne składniki na bazie ryżu na Światowy Dzień Czekolady

dodano , Redakcja AU

W czekoladach bezmlecznych, roślinnych liczy się nie tylko smak, ale i gładka tekstura tak chcarakterystyczna dla produktów czekoladowych z dodatkiem nabiału. Firma Beneo z okazji Światowego Dnia Czekolady proponuje składniki na bazie ryżu.

Rynek słodyczy wegańskich rośnie. Konsystencja roślinnych czekoladek jest szczególnie ważna, by można je porównywać z mlecznymi. “Gładki” smak, tekstura w ustach ma znaczenie. Beneo proponuje linię Nutriz, złożoną z mieszanki suszonego syropu ryżowego, mąki ryżowej i skrobi ryżowej, nadającą się do zastosowań cukierniczych - tworzenia deserów, batoników, czekoladek. Firma stworzyła zamiennik mleka w proszku szczególnie dedykowany do czekolad bezmlecznych. Producent podaje, że ten składnik zapewnia dobrą chrupkość, kremową konsystencję, dobre właściwości topienia i gładkie odczucie w ustach. Badania prowadzone przez Beneo pokazują, że alternatywy na bazie ryżu są przez konsumentów postrzegane jako atrakcyjne w zastosowaniach cukierniczych i piekarskich.

 


Międzynarodowa firma Beneo ma wieloletnie doświadczenie w produkowaniu składników z naturalnych źródeł. Jest m.in. pionierem izomaltu, producentem naturalnych błonników prebiotycznych, białek roślinnych i wspomnianych już składników ryżowych.

ESS

źródło >>> KLIK!