Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Cargill otwiera Dom Czekolady

dodano , Redakcja AU

Amerykański koncern Cargill, a konkretnie Cargill Cocoa & Chocolate Europe otworzył w swojej belgijskiej siedzibie w Mouscron Dom Czekolady. Nowoczesne europejskie centrum ma powierzchnię 6200 metrów kwadratowych, firma zainwestowała w nie 21 mln dolarów.

Założeniem było stworzenie pod jednym dachem kreatywnego miejsca pracy dla zespołu badawczo-rozwojowego europejskiego oddziału firmy, wyjątkowej fabryki, centrum, w którym klienci mogą współpracować z ekspertami, czerpać wiedzę, śledzić trendy, wcielać pomysły w życie, a także smakować, wąchać, odczuwać, oglądać czekoladę w każdej postaci. Dom Czekolady Cargill ma służyć zarówno klientom przemysłowym, jak i smakoszom czekolady. Nowoczesna fabryka (zakład pilotażowy) daje klientom marki możliwość szybkiego prototypowania nowych produktów w małych partiach. Centrum sensoryczne (Sensory Expertise Center) pozwala przeprowadzać zaawansowane testy sensoryczne za pomocą najnowocześniejszego sprzętu. W centrum pracuje obecnie 40 inżynierów ds. czekolady.

 


Dział Cocoa&Chocolate firmy Cargill działa w Belgii od 20 lat, intensywnie inwestując w badania i rozwój, przejmując inne firmy takie jak Smet czy Leman Decorations, pracując m.in. nad czekoladą wegańską, superbiałą czy o obniżonej zawartości cukru. Łącznie z nowo powstałym Domem Czekolady ma 10 takich centrów na świecie. Rozwija także łańcuch zrównoważonych dostaw kakao m.in. w Brazylii, Ekwadorze, Kamerunie, Ghanie, Indonezji, na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

ESS

źródło >>> KLIK!