Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wielkie święto chleba we Francji

dodano , Redakcja AU

Celebracja rzemieślniczych wypieków, warsztaty i pokazy, a także konkurs na najlepszą bagietkę oraz croissanta - la Fête du Pain wraca do Paryża!

Po dwóch latach nieobecności, spowodowanej pandemią, powraca święto chleba (la Fête du Pain)  we Francji. Ta duża impreza, której inauguracja odbywa się w katedrze Notre-Dame,  rozpoczęła się 16 maja i potrwa do 22.

 

 

W całej Francji urządzane są festyny, degustacje i konkursy związane z tą bardzo ważną gałęzią francuskiej kultury kulinarnej, jaką jest piekarnictwo i cukiernictwo - kwiat francuskiej gastronomii. Święto Chleba to promocja  wypieków rzemieślniczych. To także okazja do integracji zawodowej, która ma za zadanie podnoszenie prestiżu zawodu piekarza i cukiernika oraz przekazywanie zdobytej wiedzy młodszemu pokoleniu. Tegoroczne święto, organizowane przez Francuską Konfederację Piekarzy, to już jego 25 edycja. Nie przypadkowo świętowanie rozpoczęto 16 maja. To wspomnienie św. Honoriusza - patrona piekarzy. Organizując ten rodzaj święta, francuscy mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa chcą oddać hołd trudnej sztuce wypieków, propagując pieczywo z wysokiej jakości składników, wypiekane według reguł, które zapewnią jak najlepsze bagietki, chleby, bułeczki.

 

 

Od jakiegoś czasu trwają starania, by tradycyjna bagietka francuska została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego Francji. Piekarze z Paryża na miejsce spotkań ze swoimi klientami i dzielenie się swoją ofertą wybrali miejsce przed katedrą Notre Dame. Kulminacyjnym punktem świętowania w Paryżu będzie konkurs na najlepszą bagietkę rzemieślniczą.